Najnovije

Zlatokrili slavuji predviđaju prirodne katastrofe

NJUJORK - Zlatokrili slavuji, vrsta američkih ptica pevačica, sposobni su da predvide prirodne katastrofe, kao što je oluja koja je u aprilu ove godine zadesila državu Tenesi, usmrtivši 35 osoba.
Tornado (Foto: filmfiction.net)

Tornado (Foto: filmfiction.net)

Proučavajući ove male ptice selice, istraživači su konstatovali da su one napustile svoja staništa za razmnožavanje samo dva dana pošto su u njih stigle, ali i dva dana pre nevremena koje je na tom području bilo praćeno sa najmanje 84 ubilačka tornada. Za pet dana, slavuji su prevalili 1.500 kilometara kako bi se sklonili od oluje, ustanovili su naučnici čija je studija objavljena u američkom časopisu Current Biology. "Najčudnije je to što su ptice napustile staništa mnogo pre dolaska tornada", izjavio je Henri Strebi, ekolog sa Univerziteta Kalifornije u Berkliju. "U trenutku kada su nas meteorolozi upozoravali da je nevreme krenulo ka nama, priče su počele da odlaze iz ovog kraja", naveo je on. Za razliku od ljudi, ove ptice mogu da čuju infrazvuke, zvuke izuzetno niske frekvencije čiji su česti izvori meteorološke turbulencije.
Pročitajte još:Časopis „Forbes“ proglasio ruski „YotaPhone 2″ naprednim proizvodom godine
"Meteorolozi i fizičari odavno znaju da oluje praćene tornadima proizvode snažne infrazvučne talase koji putuju hiljadama kilometara, na frekvencijama koje ptice mogu da registruju", rekao je Strebi. Istraživači su, takođe, pokazali da ptice koje uvek slede iste migracione rute mogu ponekad, kada je to potrebno, da otputuju i van perioda seoba. Ovo šesto "čulo" je veoma važno za opstanak ptica, posebno u uslovima globalnog otopljavanja kada je intenzitet i učestalost oluja i tornada veća, ističu naučnici. Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Filantropi iz evrope

Zvonjenje na vratima.Čovek otvara vrata i vidi na pragu kako stoji osoba sa kiselim izrazom ...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA