Najnovije

(FOTO) Pogledajte novo ukrajinsko oružje zbog koga Rusi ne mogu da prestanu da se smeju!

MOSKVA/DONJECK - Vodeći ruski sajtovi, u kategoriji smeh, prenose informaciju o najnovijem inžinjerskom vojnom dostignuću Ukrajine. Stanje ukrajinske vojske je očajno, a Kijev već mesecima vodi kampanju skupljanja pomoći za vojsku. Jedan od prvih rezultata te kampanje je pravljenje dva vozila pod nazivom "Nindža kornjača" koje će možda pormetiti odnos snaga na jugoistočnom frontu. 
Foto: mukola.net

Foto: mukola.net

Naravno osnova za novo ukrajinsko vozilo je ruski kamiončić  UAZ. Prenosimo u celosti članak  sa ukrajinskih medija o prvoj prezentaciji  "Nindža kornjače" kao i foto priču o tome kako je napravljena. Običan UAZ može da se pretvoriti u veoma korisnu borbenu mašinu. Za samo nedelju dana od običnog UAZ-a može da se napravi čudo zvano "Nindža kornjača". Svečana prezentacija vozila "Nindža kornjača" održana je 18. jula blizu linije fronta sa Luganskom republikom. - Prvi put smo radili ovako nešto. Jedno je praviti oklopne transportere, ali mi smo ih i prevezli na liniju fronta  - rekao je direktor kombinata "Nikola Lokomotive" Vjačeslav Simčenko. Ovaj kombinat je isporučio desetak ovakvih vozila po porudžbini Vlade u Kijevu.
Pročitajte još: (FOTO PRIČA) POTRESNO: Pogledajte kako žive deca u Lugansku
- Koristiti ovo vozilo da se napravi u oklopno je jako komplikovan posao: svaki deo oklopa je dodatna težina i ako dodate mnogo oklopa vozilo možda bude preteško za vožnju.  Dakle, naši radnici su morali da shvate kako da to urade, a da zaštite ljude, da mašina bude u stanju da izvršava svoje obaveze. To je plod mašte naših umetnika i inženjera, i nadam se da će sačuvati momke koji će ga koristiti - rekao je Simčenko. Prilikom prezentacije na liniji fronta sa Luganskom, ukrajinska granična policija je na licu mesta predložila određene izmene u izgledu vozila, a i pronađen je način da se otklone problemi koji su se javili tokom testiranja. Svako vozilo je teško jednu tonu. - Oklop vozila garantuje zaštitu od vatre iz puške, mitraljeza, snajperske puške, odnosno bilo kakvog vatrenog oružja. Rezervoari za gorivo i točkovi su takođe ojačani. Na vozilo se montira mitraljeska kupola koja može da se rotira 360 stepeni - rekao je predstavnik ukrajinske granične policije. Prema njegovim rečima, ova  vozila će najviše koristiti graničari. Ove "Nindža kornjače"  će uzeti učešće i u borbenim misijama protiv separatista i prevoziće vojne patrole. [caption id="attachment_395110" align="aligncenter" width="504"]mukola.net Foto: mukola.net[/caption] Sredstva za proizvodnju prva dva vozila skupljena su tokom medijske akcije "Pomozi vojsku", koja već mesecima traje zbog očajnog stanja u ukrajinskoj armiji. Sredstva se prikupljaju slanjem SMS. [caption id="attachment_395111" align="aligncenter" width="504"]mukola.net Foto: mukola.net[/caption] [caption id="attachment_395113" align="aligncenter" width="504"]mukola.net Foto: mukola.net[/caption] [caption id="attachment_395115" align="aligncenter" width="504"]mukola.net Foto: mukola.net[/caption] Izvor: Pravda    

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA