Najnovije

Ovo će se dogoditi sa Zemljom u slučaju nuklearnog rata

Američki ekolozi i stručnjaci za atmosferska istraživanja napravili su kompjuterski model koji pokazuje šta bi se dogodilo sa Zemljom posle “ograničenog, regionalnog nuklearnog rata”.
Nuklearna eksplozija (Vikipedija)

Nuklearna eksplozija (Vikipedija)

Laicima će posledice zvučati prilično blago - globalno hlađenje za 1-2 stepena Farenhajtove skale i smanjenje godišnje količine padavina za devet odsto - ali te promene biće dovoljne da izazovu propadanje useva i glad. Tim naučnika je zamislio situaciju u kojoj 100 nuklearnih bojevih glava, od kojih svaka ima dimenzije atomske bombe koju su SAD bacile na Hirošimu, detoniraju iznad Indijskog potkontinenta. Zamišljeni nuklearni rat se odvija između Indije i Pakistana, a ovo su posledice: Pet megatona čađi istog trenutka odlazi u atmosferu. Ona apsorbuje sunčevu toplotu pre nego što stigne do Zemlje. Deo čađi se vraća na Zemlju zajedno sa kišom. Posle godinu dana prosečna temperatura na površini Zemlje pada za 2 stepena Farenhajta, a posle pet godina na Zemlji je u proseku za tri stepena hladnije. Pad temperature utiče na smanjenje količine padavina. Pet godina posle nuklearnog rata, Zemlja beleži devet odsto manje padavina. Posle 26 godina, na zemlju pada 4,5 odsto manje kiše nego pre nuklearnog rata. Posle 2-6 godina, zavisno od regiona, period vegetacije biljaka skraćuje se za 10-40 dana. Hemijske reakcije u atmosferi uništavaju ozonski omotač koji štiti stanovništvo od ultraljubičastog zračenja. Pet godina posle rata, ozon je tanji za 20-25 odsto. Deset godina kasnije, omotač se obnavlja i tanji je za osam odsto u odnosu na period pre nuklearnog rata. Smanjenje zaštite od UV zraka uzrokuje povećanje broja slučajeva opekotina i raka kože, kao i smanjenje prinosa i remećenje strukture DNK u poljoprivrednim kulturama kao što je kukuruz.
Pročitajte još:Evropljane očekuje provera hladnoćomGLAS RUSIJE: Tragedija malezijskog Boinga kao povod za eskalaciju informacionog rata
Izvor: Blic

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA