Najnovije

Borbeni robot sa kompleksom "Kornet"

U bliskoj budućnosti, deo Oružanih snaga Rusije postaće i borbeni robot, sagrađen na bazi blindiranog vozila "Tigar" i opremljen antiraketnim kompleksom "Kornet".
Foto: Jutjub (printskrin)

Foto: Jutjub (printskrin)

Jedan od glavnih zadataka borbene robotike - da minimizira opasnost po život i zdravlje vojnika tokom borbenih operacija. Odlučeno je da se mašina pokreće samostalno ili daljinskim putem, objašnjava glavni urednik lista "Arsenal otadžbine" Viktor Murahovski:

Kao prvo, u slučaju otpora neprijatelja spasavaju se životi ljudi, a kao drugo, povećava se preciznost navođenja protivtenkovskih raketa. Prema iskustvima vojnika i istraživanjama psihologa, pod dejstvom neprijateljske vatre navodilac-operator radi mnogo lošije nego na poligonu. U zavisnosti od nivoa stručnosti, od 2-5 puta umanjuje se preciznost navođenja.

Jasno je da, ako se operator bude nalazio, ne u samoj ratnoj mašini, već bude upravljao daljinskim putem, ili mašina bude radila prema zadatom programu, verovatnoća pogodka mete će se povećavati. Istovremeno, odluku o otvaranju vatre donosi jedino čovek. Glavni problem sa stvaranjem robotizovanih sistema - obezbeđivanje daljinskog ili automatskog kretanja. Još uvek nigde u svetu takav problem nije rešen. Postoje eksperimentalni uređaji kod Amerikanaca. Kod njih se vojna vozila kreću prema unapred određenoj trasi, samostalno zaobilazeći prepreke. Mašina treba da isporuči municiju i gorivo na prvu liniju.

Pioniri u stvaranju robotskih sistema bili su sovjetski specijalisti. Još 80-ih godina takvi radovi su izvođeni na tenkovima. Borbeni robot može biti izgrađen na bazi bilo koje mašine. Glavni zadatak - izraditi i isprobati sve tehnologije predaje informacija, upravljanja signalom i prijem odgovarajuće reakcije. Nad ovim trenutno i rade stručnjaci. Kompleks "Kornet" se može efikasno nositi kako sa kopnenim, tako i sa vazdušnim ciljevima. Ništa slično u svetu niko nema. Antitenkovski vođena raketa sa maksimalnim dometom do 8 kilometara probija oklop, debljine metra. Ovo omogućava "Kornetu" da uništava savremene i perspektivne tenkove, čak i sa trendom povećanja njihovog nivoa zaštite.

Rusija već ima osnovne robotske platforme malih, srednjih i velikih klasa. To otvara velike mogućnosti za stvaranje robotizovanih sistema. Poznato je da se oni stvaraju u interesu gotovo svih rodova vojske. Nedavno, Oružane snage Rusije dobile su prve serijske modele kompleksa "Platforma-M" sa guseničnom šasijom. On je naoružan sa 4 bacača granata i mitroljezom Kalašnjikov. Kompleks se može koristiti za izviđanje, uništavanje stacionarnih i pokretnih meta, kao i za vatrenu podršku jedinicama.

Izvor: Glas Rusije

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA