Najnovije

Analiza informacionog rata protiv Rusije: Ko je pravio satelitske snimke sa Tvitera!?

MOSKVA - Poslednji pucnji na marginama informacionog rata protiv Rusije koje je ispalio američki ambasador u Kijevu DŽefri Pajet, ponovo su bili ćorci. Ministarstvo odbrane Rusije nazvalo je nameštenim satelitske snimke sa ruskim samohodnim oruđima koja su tobože gađala Ukrajinu. Američki ambasador je objavio fotografiju na svom Tviteru 27. jula. A dva dana kasnije se ispostavilo da to nisu podaci američkih špijunskih satelita. Snimke je napravila privatna američka korporacija Digital Glob. Takve može da dobije svako ko plati, piše Glas Rusije.
DŽefri Pajet - ambasador SAD-a u Kijevu (Foto: Vikipedija)

DŽefri Pajet - ambasador SAD-a u Kijevu (Foto: Vikipedija)

Kada su ljubimicu dopisničkog korpusa Stejt departmenta, sekretara za štampu DŽen Psaki pitali šta je trebalo u takvim komercijalnim fotografijama držati u tajnosti, a zatim otkriti javnosti, ona je obećala da će utvrditi. Ruska vojska kaže da snimke takvog kvaliteta, koje je nemoguće analzirati, možete napraviti bilo gde. Kada bi sve to bilo ozbiljno, oni se ne bi tako objavljivali, kaže bivši visoki saradnik Reganove administracije Pol Krejg Roberts. Pojava snimaka na Tviteru, smatra on, još jedna je potvrda da je reč o propagandnom ratu. Rusija odavno zahteva od Amerikanaca ili da pruži ozbiljne dokaze optužbi na račun Rusije (prebacivanje teške tehnike, raketiranja, pomoć ustanicima) ili da prestane da širi lažne informacije. Ali SAD do danas to nisu učinile, primetio je ministar inostranih poslova Sergej Lavrov. Moskva, rekao je Lavrov, na primer, pružila je sve podatke objektivne kontrole (satelitske snimke, podatke elektronskog i radio izviđanja, presretanja razgovora) već nekoliko dana posle pada malezijskog Boinga. I predala ih je UN i OEBS-u. Našoj vojsci i Rosavijaciji bilo je postavljeno ukupno oko 40 vrlo konkretnih pitanja. Mi ne shvatamo zašto Amerikanci, koji kažu da imaju nekakve neoborive dokaze svoje verzije, ne pružaju ih. DA verujemo na reč? To smo već prošli. Istraga kako bi bila objektivna, treba da bude poštena i zasnovana na činjenicama. Probajte da dođete na američki sud i da kažete: moj štićenik ima stopostotni alibi, ali to je državna tajna, zato mi verujte na reč. Prosto će vas ismejati.
Pročitajte još:Pentagon: Rusija opet na granici sa Ukrajinom uvećava broj vojnika
Ruska vojska i politički analitičari tvrde da je aktualna američka propagandna kampanja, kao i sve prethodne, neobično primitivna i shematična. Prvo se dramatizuje situacija, zatim se izbacuju lažne informacije, verovatna provokacija (kao sa malezijskim Boingom) i zatim emocionalna eksplozija. Rusija je više puta opovrgavala i ukrajinske, i američke falš dokaze i navodila sopstvene kontraargumente. Šta više, eksperti OEBS-a su potvrdili da nikakva kretanja, nikakva koncentracija ruskih trupa, nikakvo raketiranje ukrajinske teritorije nije fiksirano, kaže poznati ruski politikolog Aleksej Muhin. Najverovatnije takve činjenice će se na informacionom polju ignorisati. I, naravno, vrlo ozbiljno će ojačati intenzivnost emocionalnog toka usmerenog protiv Rusije. Ali ove optužbe već nose iracionalni karakter i činjenicama se ne potvrđuju. Što više SAD i Kijev budu delovali u tom pravcu, to dublju jamu sebi kopaju, piše Glas Rusije. Ishitrenost s kojom je Kijev požurio da prebaci krivicu za oboreni malezijski boing nervira čak holandske vlasti. Holandski savet za bezbednost (nevladina organizacija koja istražuje sve tehnogene katastrofe u Holandiji) nazvao je prevremenim izjave SNBO Ukrajine od 27. jula o tome da su crne kutije Boinga 777 već dešifrovane. I dešifrovanja tobože pokazuju da je avion oboren raketom sa zemlje. Crne kutije su bile predate ekspertima u Britaniju tek 24. jula. Na njihovo dešifrovanje će otići nekoliko nedelja. Po pravilima IKAO, niko nikakvu informaciju do potpunog završetka istrage nema pravo da otkriva. I štampi se takve informacije ne prenose. Izvor: Glas Rusije

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA