Najnovije

(FOTO) POGLEDAJTE: Muslimani masovno ruše džamije u Iraku!

 Bageri koji uništavaju islamska sveta mesta šokirali su lokalno stanovništvo u Iraku. Društvene mreže preplavljene su slikama iz zapadnog Iraka na kojima se vidi kako je IDIŠ uništio drevna svetišta i šijitske džamije.
Dyamije Irak 4

IDIŠ je na svojim stranicama objavio kako su uništili hramove pogana, obzirom da šite smatraju nevernicima i otpadnicima. Jedna od srušenih džamija je i mosulska džamija Fathi, sagrađena 1760. godine. Predsednik Irana Hasan Rouhani izjavio je da će Iran učiniti sve što je u njegovoj moći da zaštiti šitska sveta mesta u Iraku od sunitskih militanata koji se bore protiv vlade u Bagdadu.
Dyamije Irak 3

Dyamije Irak2

Dyamije Irak

Foto: Agencije, Sandžakpress

Foto: Agencije, Sandžakpress

“Upozoravamo velike sile i njihove lakeje i teroriste, da će veliki iranski narod učiniti sve što je u njegovoj moći da vas zaštiti - izjavio je on, imenujući lokacije svetih šitskih mesta u emotivnom govoru u Khoramabadu, u blizini iračke granice. Rouhani je u subotu obećao pomoć vladi iračkog premijera Nuri al-Malikija ako je zatraži, iako nikakav takav zahtev do sada nije upućen. U govoru Rouhani je pomenuo peticije koje su potpisali Iranci koji su izjavili da su spremni da se bore u Iraku “na uništavanju terorista i zaštiti svetih mesta”, koje svake godine obiđe na stotine hiljada iranskih hodočasnika. “Hvala Bogu, ima dovoljno dobrovoljaca šita, sunita i Kurda u Iraku da se bore protiv terorista”, izjavio je Rouhani.
Pročitajte još:Hamas preti Izraelu zemljotresom(VIDEO) Pogledajte snimak borbe proruskih snaga kod Dolžanskog!
NJegovo obećanje usledilo je nakon poziva vodećeg šitskog imama, ajatolaha Ali al-Sistanija, Iračanima da budu dobrovoljci u otporu nasilju koje šire džihadisti iz Islamske države Iraka i Levanta (ISIL odnosno IDIŠ), pod čijom su kontrolom velliki gradovi Mosul i Tikrit i bore se severno od prestonice, Bagdada. Devedeset posto iranskog stanovništva su šiti. Maliki, šit proveo je godine u egzilu u Iranu kada je sunitski predsednik Sadam Hussein bio na vlasti u Bagdadu. Izvor: Sandžakpress

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA