Najnovije

Zdravstvena prednost paradajza

Bez njih ne možemo zamisliti letnji obrok, glavni su sastojak letnjih salata, a o njihovim zdravstvenim prednostima moglo bi se dugo i naširoko govoriti. Reč je svakako o paradajzu.
Zdrava hrana (Foto: nutraingredients-usa.com)

Zdrava hrana (Foto: nutraingredients-usa.com)

NJihova sočna tekstura i sladak ukus samo su neke od stvari koje čine paradajz nezaobilaznim sastojkom svake kuhinje i zdravstvene su prednosti paradajza beskrajne i nepoznate mnogim ljudima. Dodavanje paradajza u svakodnevni jelovnik vrlo je jednostavno, a možete ih koristiti u salatama, umacima ili pak ih staviti u sendvič. U nastavku vam navodimo zdravstvene prednosti paradajza koje biste trebali znati. 1. Pomaže kod upala Zahvaljujući likopenu koji sadrži, paradajz može smanjiti upale u telu. Za ublažavanje upala najbolje je jesti kuvan paradajz. Takođe je odličan odabir za sve koji se bore s aknama. 2. Smanjuje opekotine od sunca Iako predug boravak na suncu nikako nije dobar za vašu kožu, redovno jedenje paradajza može smanjiti rizik od sunčanih opekotina. 3. Za jaku i sjajnu kosu Ako imate problema sa slabom i beživotnom kosom, onda biste svakako trebali uključiti paradajz u svoj jelovnik. Paradajz je bogat vitaminom A koji vašu kosu čini sjajnijom i jačom. 4. Poboljšava vid Osim što je dobar za kosu, vitamin A je odličan i za zdravlje očiju jer poboljšava vid. Istraživanja su pokazala da jedenje paradajza može poboljšati vid čak i kod onih osoba koje nose naočare ili kontaktna sočiva. 5. Snižava krvni pritisak Umesto da uzimate lekove za snižavanje krvnog pritiska, radije jedite paradajz. Naime, on sadrži kalijum koji pomaže kod snižavanja krvnog pritiska. Jedenjem jedne porcije paradajza zadovoljićete 11,4 posto dnevnih potreba za kalijumom.
Pročitajte još:OBAVEZNO PROČITAJTE: Sve istinite mudrosti naših bakaTrik za mršavljenje koji propoveda DŽenifer Aniston
6. Snižava holesterol Likopen je odličan za snižavanje holesterola, a ako jedete paradajz, ne samo da ćete sniziti loš holesterol, već ćete podići svoj dobri holesterol. 7. Za bolji san Želite li imati dobar san, jedite paradajz! Istraživanja su pokazala da osobe koje imaju bolji san konzumiraju više likopena u odnosu na one koji imaju problema sa spavanjem. Isto tako, paradajz sadrži i vitamin C koji je takođe važan za bolji san. Izvor: Žena hr.

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Filantropi iz evrope

Zvonjenje na vratima.Čovek otvara vrata i vidi na pragu kako stoji osoba sa kiselim izrazom ...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA