Najnovije

Lavrov: Ceo Porošenkov plan je da prorusi polože oružje i sačekaju da budu ubijeni

MOSKVA - Ruski šef diplomatije Sergej Lavrov veruje da je plan koji je ponudio predsednik Ukrajine Petro Porošenko nerealan i pozvao SAD i EU da ubede Kijev da prekine korišćenje teške artiljerije i vazdušnih udara protiv civilnog stanovništva na istoku zemlje. 

Sergej Lavrov (printskrin RT)

Sergej Lavrov (printskrin RT)

"Smatramo da je najvažnija stvar da Vašington i Brisel zatraže od Kijeva da uradi ono što su tražili u drugim konfliktima u svetu: prestanak korišćenja teške artiljerije, avijacie protiv gradova, protiv civila, da ne uništavaju škole, bolnice", rekao je Sergej Lavrov, obraćajući se studentima Moskovskog državnog instituta međunarodnog prava.

Plan koji je ponudio ukrajinski predsednik, prema ruskom ministru inostranih poslova, teško se može sprovesti.

Pročitajte još:

Putin: Zapad je trebalo bolje da se preračuna po pitanju Ukrajine

"Trebalo bi da sednu i razgovaraju, a ne da insistiraju na nerealnim zahtevima da druga strana položi oružje i sačekaju da budu ubijeni. To je ceo Porošenkov mirovni plan", kazao je Lavrov.

On veruje da je još uvek moguća "pragmatična saradnja" Moskve i Zapada, ali samo ako SAD i EU prestanu da koriste "jezik pretnji".

"Želimo da razgovaramo sa našim partnerima o stvarima o kojima se ne slažemo. Računamo da će i oni da nas tretiraju na isti način, ne samo da nas nasumice optužuju za sve smrtne grehove, već da sednemo i razgovaramo i iskreno oborimo te optužbe. Ako se to ne desi, onda možemo da zaključimo da su kritike same sebi cilj, samo kao opravdanje za buduće ultimatume i sankcije", istakao je Lavrov.

Izvor: Raša tudej, Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA