Najnovije

Tusk i Mogerini - antipatija i simpatija prema Rusiji

BEOGRAD - Novoizabrani predsednik Evropskog saveta, poljski premijer Donald Tusk, poznat je u Briselu kao vodeći "jastreb" u vezi sa ukrajinskom krizom, dok je buduća šefica evropske diplomatije Federika Mogerini u više navrata bila kritikovana zbog popustljivosti prema Moskvi, navodi danas evropska štampa.
EU

EU

"Mogerinijeva, čiju je kandidaturu agresivno zastupao (italijanski premijer Mateo) Renci, ispunjava zahtev da na jednom od ta dva položaja bude evropski socijalista i, po mogućstvu, žena; Tusk zadovoljava želju centralnih i istočnih zemalja koje su ušle u EU 2004. godine da dobiju visoku evropsku funkciju", piše danas britanski "Ekonomist". "frankfurter algemajne cajtung", s druge strane, ukazuje na to da je Tusk iz Istocne Evrope i da je konzervativac, dok je Mogerini iz "stare" EU, socijaldemokrata i žena. AfP podseća da je Mogerinijeva imala i podršku francuskog predsednika fransoa Olanda, dok "Gardijan" navodi da su Tuska snažno podržavali nemačka kancelarka Angela Merkel i britanski premijer Dejvid Kameron. Kameronova težnja za reformom odnosa Londona i Brisela je, prema pisanju "Dejli mejla", dobila vetar u leđa izborom Tuska, koji je izjavio da ne može da zamisli EU bez Velike Britanije i da će učiniti sve što može kako bi bio ispunjen zahtev Londona za reformama. Priznavši da je zakon o slobodnom kretanju ljudi u EU "prepreka" ostanku Britanije u EU, Tusk je ocenio da će biti moguće postići dogovor o izvesnim promenama. "Možemo zajedno da radimo na otklanjanju svih zloupotreba tog zakona od strane migranata u EU", rekao je poljski premijer, prvi lider neke istočnoevropske zemlje koji je imenovan na tako visoku funkciju u Briselu. Kameron, koji je najavio da će u Britaniji 2017. godine, posle pregovora s Briselom, biti održan referendum o ostanku u EU, nada se da će Tusk biti protivteža drugoj moćnoj ličnosti u Briselu, predsedniku Evropske komisije Žan-Klodu Junkeru, koji će najverovatnije pokušati da blokira reforme, piše "Dejli mejl".
Pročitajte još: Putin ratifikuje Dogovor o Evroazijskom ekonomskom savezu
Uostalom, i portparol Dauning strita rekao je: "Smatramo da je važno da imamo partnera u predsedništvu Saveta EU s kojim možemo da radimo na reformama." Merkelova je ocenila da se Tusk "suočio s velikim izazovima" i pohvalila ga je kao "kvalifikovanog, posvećenog i pasioniranog Evropljanina". Tusk je danas, na komemoraciji 75. godišnjice napada Nemačke na Poljsku u Drugom svetskom ratu, poručio da nije vreme za "lepe reči" niti za "naivni optimizam". "Evropljani moraju da izvuku pouku iz Drugog svetskog rata, a to je da nema mesta naivnom optimizmu", rekao je on na ceremoniji u Gdanjsku. Glavna zamerka Tusku je nepoznavanje stranih jezika: on uopšte ne govori francuski, donekle se služi engleskim, a razume nemački. Poljski premijer je, međutim, odbacio zabrinutost da bi to moglo da mu predstavlja hendikep u Briselu. "Ne brinite, izglancaću moj engleski (I will polish my English) i biću 100 odsto spreman da 1. decembra", kada počinje mandat, rekao je Tusk novinarima. Izboru Mogerinijeve (41) protivile su se Poljska i druge istočnoevropske zemlje, kao i Britanija, zbog njenog neiskustva - tek šest meseci je na čelu italijanske diplomatije - i navodne popustljivosti prema Moskvi, ali imenovanje Tuska umirilo je njihovu bojazan u vezi sa evropskom politikom prema ukrajinskoj krizi. Kako prenosi "Ekonomist", predsednica Litvanije Dalija Gribauskaite navodno je čak bila uzdržana na glasanju kako Mogerinijeva ne bi imala jednoglasnu podršku, za razliku od Tuska. Odlazeći predsednik Evropskog saveta Herman van Rompej ocenio je da će se novi evropski tim suočiti s tri velika izazova: privredom u stagnaciji, ukrajinskom krizom koja predstavlja "najveću pretnju evropskoj bezbednosti od hladnog rata" i mestom Britanije u EU. Reagujući na izbor Tuska i Mogerinijeve, stalni predstavnik Rusije pri EU Vladimir Čižov ocenio je da su lideri Unije glasali i za balansiranost u odnosima prema Rusiji. "To što su i takvu ravnotežu napravili - ne treba biti eskpert da bi se videlo da su i u odnosu prema Rusiji takođe izabrali balans, verovatno nije slučajno", rekao je Čižov, dodajući da u tom izboru "nema naročitih iznenađenja". U Srbiji, šef srpske diplomatije Ivica Dačić pozdravio je izbor Mogerinijeve i Tuska, istakavši da su oboje privrženi evropskim integracijama Srbije. "Pozdravljam njihov izbor, lično ih poznajem, oboje su bili u Srbiji na moj poziv i znam da su veoma privrženi evropskim integracijama Srbije. Siguran sam da ćemo imati dobru saradnju", rekao je Dačić za "Blic". Na pitanje da li to znači da neće biti ultimatuma i pritisaka na Srbiju, Dačić je odgovorio da očekuje "korektnu saradnju i međusobno poverenje". Ministarka u Vladi Srbije zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović izrazila je očekivanje u "nastavak konstruktivnog i nepristrasnog pristupa u briselskom dijalogu", s obzirom da će Mogerinijeva posredovati u dijalogu Beograda i Prištine. Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA