Najnovije

Ovako se imam srebreničke džamije solidarisao sa pravoslavnim sveštenikom

SREBRENICA - Damir Peštalić, glavni imam Srebrenice, odbio je da putuje u Englesku zbog solidarnosti sa srebreničkim protojerejom Aleksandrom Mlađenovićem koji nije dobio vizu.
Srebrenica (Foto: Pravda)

Srebrenica (Foto: Pravda)

- Ne smatram to nekim velikim činom i nije mi bio cilj da to bude u javnosti jer taj potez je sasvim logičan i ljudski. Ako smo zajedno krenuli nešto da radimo, samo zajedno možemo i da završimo, a nikako da se odvajamo - pomalo skromno kaže Peštalić. Imam pojašnjava da je pop Mlađenović i on, svako sa svojom grupom vernika, trebalo da putuje u Englesku na poziv Bosansko-britanskog udruženja "Sana" i metodističke verske zajednice Engleske kako bi obišli nekoliko pravoslavnih i katoličkih crkava i nekoliko džamija. Radi se o projektu na kojem je srebrenički imam i pop trebalo da predstave svoja iskustva i to kako oni vide tu lokalnu zajednicu i šta joj treba, sa mogućnošću da predlože par projekata. Sve je išlo dobro dok na red nisu došle vize, pa je tako jedna grupa u kojoj je bio i imam Peštalić dobila dokument neophodan za putovanje u Englesku, dok je druga grupa, predvođena protojerejom Mlađenovićem, od britanskog predstavništva iz Varšave, koje je ovlašćteno za izdavanje viza građanima jugoistočne Evrope, dobila odbijenicu uz obrazloženje da nisu ispunili uslove. - Vizu je dobila grupa iz Tuzle, a među njima ima i pravoslavaca. Mislim da se radilo o zabuni u Ambasadi - rekao je imam Peštalić pojašnjavajući da su on i grupa koja je s njim dobila vizu dokumente predali dan ranije nego pop Mlađenović i njegova grupa. Nakon toga Peštalić je obavestio organizatore da ne želi da putuje u Englesku bez popa Mlađenovića jer, kako kaže, samo bi njihova zajednička poseta imala snagu.
Pročitajte još: 

Strašni rezultati obdukcije tela dečaka koji je umro na odmoru u školi

- Svaki normalan čovjek, bilo kojoj veri da pripada i ako je imalo vernik, ako nešto dogovori zajednički do kraja to treba da iznese i ispoštuje. To nije nikakav veliki potez što sam uradio - kaže Peštalić. Izvor: Nezavisne

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA