Najnovije

Viktor Lenta: Ratovao sam u Avganistanu, Čadu, Obali Slonovače, a u Novorusiji ostajem do pobede!

DONJECK- U ekskluzivnom intervju za  „Pravdu“  lider francuskih doborovoljaca u Novorusiji Viktor Alfonso Lenta govori o razlozima zašto su se francuski dobrovoljci priključili pro-ruskim snagama, svojoj vojnoj karijeri u Avganistanu, Čadi i Obali Slonovače, kao i šta ima da poruči ljudima u Srbiji.
Viktor Alfonso Lenta lider francuskih dobrovoljaca u Novorusiji (Foto: Jutjub)

Viktor Alfonso Lenta lider francuskih dobrovoljaca u Novorusiji (Foto: Jutjub)

Obzirom da su zapadni mediji primetno orijentisani protiv pro-ruske opcije u Ukrajini, kako ste odlučili da odete u dobrovoljce? Mi smo ovde došli da informišemo francusku i evropsku javnost, rešili smo da odemo u Donbas i pokažemo istinu o Rusima, to su ljudi koji se bore za svoju slobodu, a ne teroristi kako ih prikazuju propagandni mediji na zapadu. Odlučili smo da organizujemo dobrovoljce za razne nadležnisti, da uzmemo oružje i da se borimo zajedno sa ruskim narodom. Krajem aprila smo počeli da se organizujemo, a krajem juna smo stigli u Rostov na Donu i uspostavili prvi kontakt sa ljudima koji prebacuju dobrovoljace za odlazak na front. Da li imate prethodno iskustvo u vojsci? Bio sam francuski vojnik 5 godina, kao padobranac u jednom od elitnih bataljona, služio sam u raznim zemljama u februaru 2008. u Čadu gde smo radili operaciju evakuisanja Francuza iz glavnog grada, tamo sam doživeo prvu borbu i dugujem život šefu svoje ekipe. Kasnije sam 2008. i 2009. godine služio u Avganistanu. Poslednja služba mi je bila u Obali Slonovače 2011. godine u borbi protiv Gbagboovih snaga u građanskom ratu, moja misija se završila posle 9 dana i noći borbe. Očekujete li dolazak novih dobrovoljaca iz Francuske? Organizovali smo kontinetnalnu brigadu jer veliki broj francuza želi da se priključi borbi u Donbasu, očekujemo 15 do 20 Francuza koji će se boriti sa srpskim dobrovoljcima u zajedničkoj brigadi. Koliko ste dugo u Novorusiji i koliko planirate da ostanete? Mi smo u Novorusiju došli krajem juna i ovde ostajemo do pobede. Koju bi ste poruku uputili našim čitaocima u Srbiji? Želim da se vaš narod i vaša lepa zemlja oslobode od kontrole pod kojom ih drže članice NATO-a, takođe želim da se Kosovo oslobodi i da bude ponovo Srpsko, naša borba je ista, borba Francuza i Srba za nacionalnu slobodu je jedna borba u kojoj smo zajedno.
Pročitajte još o francusko-srpskoj brigadi u Novorusiji:EKSKLUZIVNO: Formiranje francusko-srpske brigade u Novorusiji!OTKRIVAMO: Ovo je organizacija iza francusko-srpske jedinice u Novorusiji!(EKSKLUZIVNO) Nikola Perović za Pravdu iz Donjecka: Borimo se protiv američkog imperijalizma!
Izvor: Pravda/Dragan Pilipović

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA