Najnovije

Nemci tuže Ukrajinu zbog pada MH17

BERLIN - Porodice Nemaca poginulih u rušenju malezijskog aviona u Donjecku nameravaju da tuže Ukrajinu i njenog predsednika za ubistvo iz nehata svih 298 ljudi, koliko ih je bilo u letelici.

Pad aviona u Ukrajini (Foto: LajfNJuz.Ru)

Pad aviona u Ukrajini (Foto: LajfNJuz.Ru)

Advokat koji predstavlja tri porodice nemačkih žrtava, inače profesor zakona o avijaciji, Elmar Gimila izjavio je da je prema međunarodnom zakonu Ukrajina trebalo da zatvori vazduhoplovni prostor ukoliko nije mogla da garantuje bezbednost letova. - Svaka zemlja je odgovorna za bezbednost svog vazduhoplovnog prostora" naveo je Gimila u saopštenju prosleđenom Rojtersu. List Bild am Zontag je citirao Gimila da je time što nije zatvorila vazdušni prostor, Ukrajina prihvatila da će životi na stotine ljudi biti uništeni, i to predstavlja kršenje ljudskih prva. U prvom zvaničnom izveštaju holandskih veštaka, objavljenom početkom meseca, navodi se da je avion oboren sredinom jula pogođen u letu "velikim brojem projektila izuzetne brzine", što ga je izlomilo na komade. Malezijski avion se srušio 17. jula, a poginulo je 298 ljudi, među kojima su dve trećine bili Holanđani.
Pročitajte još:

Otkrivena dugo čuvana tajna Ledi Dajane i princa Čarlsa!

Ponižavanje Rusije vodi u treći svetski rat!

Istražitelji su zaključke o uzrocima pada aviona doneli na osnovu informacija iz crnih kutija aviona, fotografija i video snimka s lica mesta, kao i informacija dobijenih od ukrajinske kontrole vazdušnog saobraćaja. Međutim, holandski istražitelji nisu bili u mogućnosti da obiđu mesto nesreće u regionu Donjecka zbog oružanih borbi između proruskih aktivista i ukrajinskih snaga, pa su se oslonili na informacije ukrajinskog stručnjaka sa lica mesta. Holandski odbor za bezbednost koordiniše istragu o tragediji počev od 23. jula na osnovu sporazuma sa Kijevom, a grupa međunarodnih istražitelja sastoji se od stručnjaka iz Australije, Malezije, Holandije, SAD, Rusije i Ukrajine. Konačni izveštaj očekuje se sledeće godine. Izvor: RTS

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA