Najnovije

Rusija „proteruje“ strance iz vlasničke strukture svojih medija

MOSKVA - Državna Duma - donji dom ruskog parlamenta - usvojila je danas zakon koji nedozvoljava da stranci u domaćim medijima imaju više od 20 odsto akcija.
Foto: liveinternet.ru

Foto: liveinternet.ru

Ovo ograničenje - kojim Rusija želi da sebi povrati „informativni suverenitet“ - važiće za druge države i međunarodne organizacije i sve što se nalazi pod njihovom kontrolom, strana pravna lica, ruska pravna lica sa stranim udelom u vlasništvu, za strane građane, lica bez državljanstva i za građane Rusije koji imaju i pasoš neke druge zemlje. Svi sa ovoga spiska - svi zajedno i svako pojedinačno - neće u ruskim medijima više moći da ima više od petine akcija. Novousvojeni zakon, čiji će pojedini članovi biti još doterivani amandmanima, zabanjuj da stranci na bilo koji drugi način utiču na vlasnike ruskih medija i njihove redakcije. Vice-spiker Dume, Sergej Željeznjak, ocenio je da je ovaj zakon Rusiji bio preko potreban jer se protiv nje vodi informativni rat.
Pročitajte još:Zbog sankcija Rusiji poznati američki glumac ostao bez „Kalašnjikova“
Već se pojavila i inicijativa da zakon bude dopunjen i zabranom strancima da finansiraju uske medije. Stranci su dosad mogli da budu vlasnici polovine akcija ruskih televizija, a u štampi - stopostotni. Izvor: Fakti

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA