Najnovije

Kirbi: Srbija je uvek ustajala protiv zla!

BEOGRAD - Američki ambasador u Beogradu Majkl Kirbi ocenio je danas da neutralnost ne znači da ne treba stati iza onog što je ispravno i podsetio je da Srbija nije bila neutralna u Prvom i Drugom svetskom ratu.
Ambasador SAD Majkl Kirbi (prinskrin Jutjub)

Ambasador SAD Majkl Kirbi (prinskrin Jutjub)

Kirbi je odgovarajući na pitanje o poziciji Srbije prema aktuelnim svetskim krizama na panelu u okviru četvrtog Beogradskog bezbednosnog foruma, naveo da je Srbija u istoriji ustajala protiv zla. On je kazao da su EU i NATO demokratske zajednice, koje se zalažu za poštovanje osnovnih ljudskih prava, i napomenuo da članstvo u jednoj od te dve organizacije ne podrazumeva automatski i članstvo u onoj drugoj. Moje mišljenje je da Srbi žele da budu funkcionalna demokratija, koja poštuje ljudska prava građana, rekao je ambasador SAD.
Pročitajte još: Putin dobija orden u Beogradu
Šef Delegacije EU u Beogradu Majkl Devenport ocenio je da mnoge zemlje članice EU ili NATO imaju važnu ulogu u međunarodnoj bezbednosti, a da i one članice EU koje nisu u Alijansi smatraju NATO bitnim za njihovu bezbednost. Nije naš cilj da pravimo nove podele, rekao je Devenport i dodao da će odnos sa Rusijom i za EU i za NATO biti verovatno najveći izazov. Generalni sekretar Saveta za regionalnu saradnju Goran Svilanović primetio je da postoji shvatanje da neutralnosti znači ne biti ni sa kim, ali da će koncept narednih godina biti drugačiji. Svilanović je izrazio nadu da će Srbija pokušati da se u godinama koje dolaze angažuje sa svima. Govoreći o dobrovoljcima u sukobima u inostranstvu, ambasador Kirbi je priznao da u terorističkim organizacijama ima dosta Amerikanaca. "Znam da je vlada Srbije zabrinuta zbog građana koji odlaze iz ove zemlje kako u Ukrajinu, tako i na Bliski istok. Trebalo bi da na taj problem gledamo kao na šansu za saradnju naših zemalja", rekao je Kirbi. On je ocenio da sve zemlje regiona imaju taj problem, zbog velike nezaposlenosti, osećaja nepripadanja društvu. To je, prema njegovim rečima, zajednički problem koji zahteva zajednički odgovor i jaču ekonomiju. Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA