Najnovije

Ruski raketni motori kreću put Amerike

Ruski proizvođač "Energomaš" isporučiće 60 novih raketnih motora "RD-181" američkoj kompaniji "Orbital sajenses", piše list "Izvestija".
Foto: commons.wikimedia.org/NASA

Foto: commons.wikimedia.org/NASA

Ugovor o isporuci 20 raketnih motora već je potpisan, izjavio je direktor "Energomaša" Vladimir Solncev. On je dodao da su potpisana još dva opciona ugovora, a svaki se odnosi na po 20 motora. "Postoji čvrst ugovor za 20 motora i već smo počeli da ga ispunjavamo. Prva dva motora treba da isporučimo u junu", rekao je Solncev. "Energomaš", jedan od vodećih proizvođača raketnih motora u svetu, dobio je sve neophodne državne dozvole za izvoz motora u SAD, prenio je TASS. Solncev je rekao da je u ugovoru precizirano da motori "RD-181" ne mogu da se koriste u vojnim programima, odnosno za lansiranje vojnih letelica. Ugovor vredan oko milijardu dolara za 60 motora obuhvata ne samo troškove proizvodnje motora, nego i usluge poput obuke za let, instaliranja raketnih motora i obavljanja testova. Solncev je rekao da je ugovor fokusiran na saradnju u periodu od 15 do 25 godina. Motori "RD-181" biće korišteni za prvu fazu leta raketa "antares", koje proizvodi kompanija "Orbital sajenses".
Pročitajte još:Nijedan Motorolin „Spartanac“ nije poginuo tokom juriša na Donjecki aerodrom (VIDEO)Merkelova protiv ukidanja sankcija Rusiji
Izvor: Srna

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA