Najnovije

Švajcarci još uvek najbogatiji

ŽENEVA - Prosečno bogatstvo po stanovniku na globalnom nivou je u periodu od polovine 2014. do polovine 2015. palo 6,2 odsto, na 52.400 dolara u odnosu na isti period godinu dana ranije, navodi se u izveštaju Global Velt 2014, izrađenom za potrebe banke Kredi Suis. Švajcarci i dalje ostaju najbogatiji na svetu po prosečnom bogatstvu po stanovniku bez obzira na godišnji pad od 4,2 odsto,odnosno 24.800 dolara na 567.000 dolara.
Ulaz u jedan od najvećih sefova banke Kredi Suis (Foto: JuTjub)

Ulaz u jedan od najvećih sefova banke Kredi Suis (Foto: JuTjub)

Na drugom mestu je Novi Zeland ali sa daleko manjim prosečnim bogatstvom u odnosu na prvoplasiranu Švajcarsku, koje iznosi 400.800 dolara po stanovniku. Na trećem mestu je Australija sa prosečnim bogatstvom po stanovniku od 369.000 dolara, navedeno je u godišnjem, šestom po redu izveštaju. Četvrtu poziciju zauzele su SAD sa 353.000 dolara. Francuska, sa bogatstvom od 262.000 dolara po stanovniku, i Belgija sa 259.000 dolara zatvaraju krug deset najbogatijih zemalja na svetu. Švajcarska je jedina zemlja u grupi od deset najbogatijih koja nije uspela da smanji nejednakost među stanovništvom. U Švajcarskoj živi 1,7 odsto najbogatijih u svetu, što je veliki procenat imajući u vidu da u njoj živi samo 0,1 odsto svetske populacije, navodi se u studiji. Bez obzira što je u SAD zabeležen najveći godišsnji rast bogatstva po stanovniku, Kina sada ima najbrojniju srednju klasu u koju spada 109 miliona građana Kine, prenosi švajcarski list 24 sata. Pod pojmom bogatstvo analitičari ove studiji podrazumevaju vrednost finasijskih aktiva kao i realnih aktiva (pre svega nekretnina) umanjen za iznos dugovanja.
Pročitajte još:GOLA I SEKSI: Mirjana se skinula gola pred Goranom (VIDEO)OVAJ SNIMAK JE DRŽAN U TAJNOSTI: Pogledajte japanskog kolosa od 6 metara! (VIDEO)
Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Filantropi iz evrope

Zvonjenje na vratima.Čovek otvara vrata i vidi na pragu kako stoji osoba sa kiselim izrazom ...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA