Najnovije

NEMA ODSTUPANJA: Za Republiku Srpsku je neprihvatljiva proširena nadležnost Suda BiH

SARAJEVO - Ministar pravde Republike Srpske Anton Kasipović rekao je da za Republiku Srpsku nije prihvatljiva proširena nadležnost Suda BiH, ali da Srpska jasno stoji na stanovištu da treba propisati stvarnu nadležnost tog suda.
Anton Kasipović (Foto: Jutjub)

Anton Kasipović (Foto: Jutjub)

"Za Republiku Srpsku je najvažnije da postoje dva koncepta zakona (o Sudu BiH), nacrt zakona iz 2013. godine čije je autor Savet ministara BiH, i koncept zakona koga je pripremilo Ministarstvo pravde Republike Srpske ove godine, i koji su potpuno ravnopravni u ovom procesu", rekao je Kasipović. On je istakao da su ključna pitanja u ovom procesu nadležnosti Suda BiH. "Za Republiku Srpsku neprihvatljivo je rešenje koje govori o proširenoj nadležnosti Suda BiH jer mi smatramo da u materijalnom zakonodavstvu, odnosno u krivičnim zakonima u BiH, entitetima i distriktu Brčko treba propisati dela za koja je nadležan Sud BiH. Tad više nemamo odgonetanja i improvizaciju ko je za šta nadležan", naveo je Kasipović. Prema njegovim rečima, predstavnici Srpske će svoja rešenja zasnivati i na analizi koju će uraditi Visoki sudski tužilački savet BiH, kao i na zaključcima i preporukama okruglog stola koji će 26. oktobra organizovati Udruženje pravnika Republike Srpske. On je naglasio da ovaj proces trpi i određena nastojanja za "preživljavanjem i opstankom" pojma proširene nadležnosti. "Mi tvrdimo da to nije dobro i o tome nedvosmisleno govori i analitička procena koju je prošle godine uradio VSTS BiH. Potpuno je jasno da se nije uspjelo na taj način, a ne treba zaboraviti da je čak tri godine utrošeno na takozvani princip objektivizacije, a rezultata nema", istakao je Kasipović. Ministar pravde Republike Srpske smatra da će ovaj proces ipak biti završen u naredna četiri meseca, iako strukturalni dijalog za četiri godine ne beleži značajnije pomake niti rezultate u reformi pravosuđa u BiH.
Pročitajte još:Evropska unija: Referendum u RS je pretnja opstanku i teritorijalnom integritetu BiHPODRIVANJE REPUBLIKE SRPSKE IZNUTRA: Opozicija ne želi jedinstvo, odbijen Dodikov poziv!
Izvor: Srna

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Filantropi iz evrope

Zvonjenje na vratima.Čovek otvara vrata i vidi na pragu kako stoji osoba sa kiselim izrazom ...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA