Najnovije

Vojni ekspert: Sukob u Siriji je "trenutak istine" za kvalitet ruskih oružja

Operacije ruske avijacije u Siriji na delu su pokazale svetu, ne samo kvalitet već dokazanog ruskog oružja i vojne opreme, već i nove vrste oružja koje mogu da promene vojno-strateški balans u regionu. Ovo je rekao pukovnik u penziji, a sada glavni i odgovorni urednik "vojno-industrijskog kurira" Mihael Hodarenok. On je takođe istakao da će takva demonstracija da poveća atraktivnost ruskih oružja stranim kupcima, i komentarisao je novi ugovor između Rusije i Egipta vredan milijardu dolara.
Rusija bombarduje (Foto: JuTjub)

Rusija bombarduje (Foto: JuTjub)

On je naglasio da je jedno, govoriti o prednostima oružja, a sasvim drugo prikazati to na delu. "Govoreći o najupečatljivijim momentima korišćenja ruskog oružja u Siriji, neophodno je, naravno, da pomenemo modernizovane Su-25SM3 kao sredstvo vazdušne podrške trupa. Veoma dobro se pokazao bombarder Su-24M, opremljen navigacionim sistemom "Hefest." Takođe, odlično su se pokazale i navođene avio-bombe K500S koje navodi GLONAS", rekao je Hodarenok. "Ali naravno, "vrhunac"oružanog sukoba je upotreba krstarećih raketa iz Kaspijskog mora", dodao je on. Prema stručnjacima, Rusija je pokazala da ima oružja koje kvalitativno mogu promeniti vojno-politički i vojno-strateški odnos snaga u različitim regionima sveta. "Naravno, sve ovo povećava atraktivnost ruskog oružja", rekao je pukovnik u penziji. "Govoriti sada o nekim novim potpisanim ugovorima za nabavku određenih vrsta oružja, još uvek je prerano, takvi pregovori traju mesecima i godinama." "Međutim, nema sumnje da će nosač helikoptera "Mistral", koji je Egipat nedavno kupio od Francuske, biti opremljen ruskim naoružanjem i vojnom opremom, uključujući i helikoptere K-52, koji su već prilagođeni za ovu vrstu brodova", rekao je on. "Ovo je veoma veliki ugovor ( milijardu dolara) ali ima i drugih koji su mnogo manji. Na primer, Rusija je isporučila Vijetnamu u proteklih 10 godina, Su-28, 30MK2B, 100 raketa Ks-29, 100 protiv raketa Ks-31, 100 protivavionskih H-31P, 300 R-73 rakete i još mnogo toga. Ovo bio značajan iznos, a ugovori su potpisani i sa mnogim drugim zemljama, ali retko kad su dostigli cifru od milijardu dolara", rekao je Hodarenok. On je naveo primer jednog od najvećih kupaca ruskog naoružanja i vojne opreme Kine, koja je tokom proteklih 15 godina kupila rusko naoružanje i vojnu opremu u ukupnoj vrednosti od 25 milijardi dolara. "Ako pogledate ukupan obim isporuka oružja u poslednjih 15 godina, on je u stalnom porastu. U 2001. godini je iznosio  3,3 milijarde dolara, a zatim u 2014. godini 13 milijardi dolara. U principu, Rusija je drugi po veličini izvoznik naoružanja i vojne opreme u svetu", sumirao Mihael Hodarenok.
Pročitajte još:KRVAVA SETVA: Evo kako MI-24 sipa bombe na položaje terorista (VIDEO)RUSKE PROCENE: Kako će se završiti rat u Siriji?
Izvor: russian.rt.com/za Pravdu preveo Ilija Vuksanović

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA