Najnovije

MOSKVA OBJASNILA: Evo zašto je SU-30 uleteo u turski prostor!

MOSKVA - Ministarstvo odbrane Rusije oglasilo se povodom povrede turskog vazdušnog prostora tokom operacija protiv Islamske države u Siriji.
Su-30 (foto: Jutjub printskrin)

Su-30 (foto: Jutjub printskrin)

"Ruski borbeni avion "Su-30" nakratko je pre dva dana ušao u vazdušni prostor Turske zbog loših vremenskih uslova", saopštilo je večeras rusko Ministarstvo odbrane. U saopštenju ministarstva se navodi da je avion na samo nekoliko sekundi ušao u turski vazdušni prostor. "Taj incident se dogodio zbog nepovoljnih vremenskih uslova. Nema potrebe za razvijanjem nekih teorija zavere", navodi se u saopštenju, prenela je agencija AFP. Premijer Turske Ahmet Davutoglu je izjavio da je Moskva ovaj incident nazvala greškom i dodao da je mešanje Rusije u sukob u Siriji dovelo do eskalacije krize. U intervjuu za kanal HaberTurk, Davutoglu je rekao i da Turska ima jasna pravila kada je u pitanju povreda njenog vazdušnog prostora, ko god da to učini, preneo je Rojters. "Turske oružane snage imaju jasnu instrukciju. Čak i da je to ptica u letu, biće presretnuta", istakao je Davutoglu. Ranije danas, tursko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je, pre dve dana, u blizini sirijske granice, ruski vojni avion povredio vazdušni prostor te zemlje, zbog čega je tursko vazduhoplovstvo uputilo dva aviona F-16 da ga presretnu. Ministarstvo je pozvalo ruskog ambasadora u Ankari da bi uložilo demarš zbog povrede turskog vazdušnog prostora, navodi se u saopštenju postavljenom na internetu. Turska je pozvala Rusiju da izbegne ponavljanje takve povrede njenog vazdušnog prostora i poručila da će Moskvu "smatrati odgovornom za bilo kakav neželjeni incident koji može da se dogodi".
Pročitajte još: 
Američki državni sekretar DŽon Keri izjavio je da su SAD veoma zabrinute zbog ovog incidenta jer je on mogao da rezultira rušenjem ruskog aviona. Izvor: Tanjug, Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA