Najnovije

Pentagon odbio da koordinira sa Rusijom u borbi sa ID

Amerika ne namerava da razgovara sa Rusijom o saradnji u borbi sa Islamskom državom u Siriji sve dok Moskva podržava sirijskog predsednika Bašara el Asada, izjavio je zvanični predstavnik Pentagona Mišel Baldansa.
Pentagon (Foto: flickr)

Pentagon (Foto: flickr)

Od 30. septembra Rusija je na zahtev Asada počela da izvodi precizne vazdušne udare po objektima ID u Siriji. Prema podacima Ministarstva odbrane, ciljevi se biraju na osnovu obaveštajnih podataka, uključujući i osmatranjem iz vazduha. Prema izjavi ruskog vojnog resora, oprema ruskih aviona omogućava da se izvode udari po ID na čitavoj teritoriji Sirije i sa „apsolutnom tačnošću“. „Mi smo zabrinuti što Rusija nastavlja da izvodi udare po grupama u Siriji koje nisu ekstremističke“, izjavio je Baldansa. Po njegovim rečima, Moskva „na takav način pokazuje da smatra podršku Asadu važnijom od borbe sa Islamskom državom“. Ambasador Sirije u Rusiji Rijad Hadad je ranije potvrdio da se udari izvode samo na terorističke oružane snage, a ne po opoziciji i civilima. „Jasno smo stavili na znanje da ako vojne akcije Rusije budu fokusirane na borbu sa ID smatraćemo ih pozitivnim korakom. Ipak, sve dok Rusija bude skoncentrisana na podršku režimu Asada, ne možemo i nećemo razgovarati o bilo kakvoj saradnji“, naveo je predstavnik američkog vojnog resora. Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov rekao je juče da je Rusija predložila SAD da u bliskoj budućnosti održe direktne kontakte između vojnika o pitanju Sirije. Američka strana je obećala da će dati brz odgovor na ove predloge.
Pročitajte još:Damask: Zajednička borba s Rusijom pobediće terorizamViše jakih eksplozija u Donjecku – moguće je da su raketama obarani ukrajinski dronovi
Izvor: rs.sputniknews.com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA