Najnovije

PUTIN SE NE POVLAČI: Pružaćemo vazdušnu podršku Asadovoj armiji – sve dok traje njena ofanziva

Ruski lider Vladimir Putin ocenio je – u intervjuu agencijama Anadolija i Interfaks – da je njegova zemlja, pre nego što se upustila u vazdušnu kampanju u Siriju, dobro izvagala sve moguće rizike i obezbedila potrebne resurse.
Vladimir Putin (Foto: kremlin.ru)

Vladimir Putin (Foto: kremlin.ru)

Pritom je naglasio da će ruska avijacija delovati u Siriji striktno u skladu sa postavljenim zadatkom: da pruža vazdušnu podršku ofanzivi sirijske armije protiv terorista. Odgovarajući na jedno od pitanja turske agencije, Putin je naglasio da se pozicije Moskve i Ankare povodom Sirije razlikuju, ali da imaju podudarne prioritete: da se u toj zemlji i u celom regionu situacija normalizuje, a terorizam bude poražen. Ruski lider je dodao da su se njegovi avioni pojavili u nebu Sirije na poziv predsednika te zemlje Bašara Asada. U nastavku je rekao: "Hajde da zamislimo koliko bi legitimno i moralno bilo da smo pozvali u Moskvu šefa nama prijateljske zemlje –mislim na predsednika Asada – i da smo od njega zatražili da se povuče. Mi to nismo učinili jer je Sirija suverena država, a Asad njen predsednik kojeg je izabrao narod. Dakle, jesmo li imali pravo da raspravljamo o onom prvom pitanju? Naravno da nismo" Aludirajući na Amerikance, istakao je: "Samo oni koji osećaju svoju izuzetnost, dozvoljavaju sebi da bez pardona drugima nameću svoju volju". Putin je posebno ukazao da je ruski kontigent u Siriji počeo da sarađuje i sa onima koje Amerikanci i Zapad nazivaju "umerenom opozicijom" Asadu. Apostrofirao je Sirijsku slobodnu armiju i rekao da su ruski avioni izveli nekoliko udara po ciljevima koje je SSA ukazala. Govoreći o predstojećem samitu G20, Putin je otkrio da će za njegovog trajanja imati susrete sa Angelom Merkel, Tajipom Redžepom Erdoganom i saudijskim kraljem Salmanom. Mada zasad nije planiran, moguć je i susret ruskog i američkog predsednika Baraka Obame.
Pročitajte još:PUTINOVA RAKETA: Rusija izvadila najteži arsenal koji može da „dobaci“ i do EUBRITANCI NE ODUSTAJU: Asad mora da ode!
Izvor: fakti.org

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA