Najnovije

NIKOLIĆ: Srbija drugima želi stabilnost koju je sama postigla

BEOGRAD/ ZAGREB - U Zagrebu će danas biti održan samit u okviru procesa Brdo-Brioni, na kojem učestvuje i predsednik Srbije Tomislav Nikolić koji je izjavio da će na skupu reći da je Srbija primer dobrog komšije i da i ostalima želi stabilnost kakvu je sama postigla u poslednje tri godine.
Tomislav Nikolić (Foto: Jutjub)

Tomislav Nikolić (Foto: Jutjub)

"S pravom ću reći da je Srbija primer dobrog komšije i da i ostalima želi stabilnost kakvu je sama postigla u poslednje tri godine. Na naše ponašanje ne utiču sporadične uvrede, omalovažavanja i bezmalo preteće izjave pojedinaca iz okruženja", rekao je Nikolić za Blic. Na samitu će, između ostalih, učestvovati potpredsednik SAD DŽozef Bajden i predsednik Evropskog saveta Donald Tusk. Nikolić će se tokom boravka u Zagrebu sastati i sa predsednikom Srpskog narodnog veća u Hrvatskoj Miloradom Pupovcem i mitropolitom zagrebačko-ljubljanskim Porfirijem. To je prva poseta Nikolića Hrvatskoj od kako je 2012. godine postao predsednik Srbije. Domaćin skupa u okviru procesa Brdo-Brioni su hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović i slovenački predsednik Borut Pahor, koji očekuju da će na samitu biti izražena podrška EU i SAD o uključivanju država regiona u EU i stabilizaciji i rešavanju njihovih odnosa. Zagrebački samit biće ujedno i prilika za raspravu o bezbednosnim izazovima, terorističkim pretnjama i radikalizaciji, kao i da se ponovo iskaže odlučnost i protivljenje takvim pojavama. Očekuje se učešće i austrijskog predsednika Hajnca Fišera i šefa nemačke diplomatije Franka Valtera Štajnmajera, navodi STA. Kitarović i Pahor su se u ponedeljak sastali u LJubljani i tom prilikom, hrvatska predsednica je rekla da dolazak američkog potpredsednika govori o nastojanju SAD da se više nego do sada uključe u raspravu o bezbednosnim pitanjima i rizicima u jugoistočnoj Evropi, dok je Pahor istakao da EU "zbog unutrašnjih teškoća i potrebe za konsolidacijom pridaje manji značaj svom proširenju nego što Zapadni Balkan zaslužuje". Zbog dolaska visokih stranih gostiju, skup će pratiti jake mere bezbednosti. Lideri država nastalih na području bivše Jugoslavije i Albanije i njihovi gosti iz SAD i EU sastaće se na Pantovčaku u Zagrebu, gde se nalazi kabinet predsednika Hrvatske. O rezultatima samita javnost će na zajedničkoj konferenciji za novinare poslepodne obavestiti domaćini skupa, predsednici Hrvatske i Slovenije, kao i američki potpredsednik Bajden i predsednik Evropskog saveta Donald Tusk. Proces Brdo-Brioni okuplja čelnike država jugoistočne Evrope, a zajednički su ga 2013. pokrenule Hrvatska i Slovenija. Cilj Procesa je jačanje regionalne saradnje, stabilizacija regiona i podsticanje političkog dijaloga s EU. Inicijativa predviđa da se jednom godišnje okupe predsednici država regiona s počasnim gostom iz jedne od vodećih zemalja EU. Skup u Zagrebu biće drugi ovogodišnji sastanak predsednika država jugoistočne Evrope u okviru procesa Brdo Brioni - prvi je bio u junu u Budvi, a gost na tom skupu bio je austrijski predsednik Hajnc Fišer. Prethodno su gosti procesa bili francuski predsednik Fransoa Oland 2013. na Brdu kod Kranja i nemačka kancelarka Angela Merkel prošle godine u Dubrovniku.
Pročitajte još:STEFANOVIĆ: Srbija bezbedna, nema pretnji od terorističkih napadaLAZANSKI: Putin nikad ne prašta izdaju, Turska je mali igrač za RusijuČepurin: Srbi nisu zainteresovani za antirusku politiku Unije
Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA