Najnovije

HOĆE SRBE DA OKRENE PROTIV RUSA: Tadić neće ni da sedi sa Dverima i DSS-om!

BEOGRAD - Boris Tadić, predsednik SDS-a, dao je intervju za list Večernje Novosti, a govorio je najviše aktuelnim vlastima, o SNS, te o koaliciji sa LDP-om. Prenosimo intervju u celini:
Tadić - za sankcije Rusiji, za NATO i za gej prava (Foto: JuTjub)

Tadić - za sankcije Rusiji, za NATO i za gej prava (Foto: JuTjub)

Da li biste potpisali da posle izbora nećete ulaziti u vlast u kojoj će biti SNS? - SDS je jedina stranka opozicije koja je već odbila da uđe u vlast sa SNS. Stoga bi zagovornici te nedozrele ideje o zaklinjanju potpisom trebalo da je nude onima koji takvu proveru još nisu prošli. Šta biste radili drugačije od onoga šta sada radi premijer Vučić? - Gotovo sve. Pre svega, preuzeo bih odgovornost za nesposobno vođenje zemlje tokom poslednje četiri godine i ne bih pokušavao da svalim svoje neuspehe na leđa ranije vlasti. I to ne samo zbog toga što su takve optužbe neistinite, već što nas ta logika dovodi i do Vučića, Nikolića i Dačića i njihovog učešća u vlasti krajem devedesetih, kada su se nacionalni resursi arčili enormno i na neshvatljiv način. Zašto ste izostali sa skupa opozicionih stranaka prošle nedelje? - SDS nema šta da traži na sastanku sa izrazito nacionalističkim i antievropskim strankama, poput Dveri i DSS. Pozvali smo politički srodne stranke u savez i taj poziv je uvek otvoren. Ako ideja ovog skupa nije bila samopromocija kroz isprazni aktivizam, onda ne shvatam izbor teme sastanka, budući da se fer izbori regulišu zakonom, a ne dogovorom vlasti i opozicije. Zato je jedini efekat ovog sastanka i bio etiketiranje onih koji nisu došli, pa je očigledno svrha da se opozicija troši na besmislene međusobne rasprave. To koristi samo vlasti i upravo zbog toga nismo kritikovali opozicione stranke koje se nisu odazvale našem pozivu, već naprotiv, i sada ponavljamo taj poziv. Da je tema ovog sastanka zaista bila udruživanje opozicije, naravno da bismo se odazvali. Uveliko smo u projektu udruživanja i svakodnevno obilazimo Srbiju razgovarajući sa građanima. Ciljaju li SDS i LDP nekadašnje glasače demokrata, kada tvrdite da su vaše partije "više DS nego oni koji je sada vode"? - Pozivamo isključivo naše sadašnje i bivše glasače i one koji do sada nisu mogli da se opredele. A izjavu da smo više DS nego oni koji je vode ne treba posebno argumentovati. Međutim, to ne znači da ćemo zatvoriti vrata saradnje sa DS u borbi za bolju Srbiju. Nije vreme za političke sujete, već za objedinjavanje građanskih i demokratskih političkih snaga. Između LDP i SDS nema više razmimoilaženja? I vi ste za to da se Rusiji uvedu sankcije, da se Srbija pridruži NATO i da Kosovo što pre uđe u UN... - Pojedine razlike između SDS i LDP ne dovode u pitanje naš zajednički strateški cilj koji čine evrointegracije i izgradnja modernog demokratskog društva. Naravno da i dalje imamo različita viđenja načina dolaska do tih ciljeva i upravo zato nismo jedna stranka. Međutim, pred Srbijom je izazov zbog koga moramo da se udružimo oko naših sličnosti, a ne da se fokusiramo na naše razlike. To što nemamo istovetan stav o pitanjima koje navodite nije prepreka za zajednički rad na neophodnom rešavanju gorućih pitanja od kojih zavisi budućnost našeg društva i države.
Pročitajte još:ALARMANTNI PODACI NEMAČKE: Pola Kosmeta ratuje za Islamsku državuREKORDNO: Evo koliko treba minuta Rusima da reaguju u Siriji! (VIDEO)
Izvor: Večernje Novosti

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA