Najnovije

KERI: Narod Kube treba aktivno da učestvuje u odlukama koje se tiču njihovih života

BOSTON - Severna Amerika ima "ogroman interes" da izgradi diplomatske odnosae sa Kubom, izjavio je američki državni sekretar DŽon Keri tokom sastanka sa svojim kolegama iz Kanade i Meksika.
DŽon Keri (printskrin RT)

DŽon Keri (printskrin RT)

"Ulažili smo veliki napor za koji verujemo da nudi najbolju priliku za narod Kube da poboljša svoj život i počne aktivno da učestvuje u odlukama koje se tiču njegovog života", rekao je Keri u subotu na konferenciji za novinare u Bostonu. Visoka američka delegacija imala je dvodnevne razgovore sa kubanskim zvaničnicima prošle sedmice u Havani, prve u nekoliko decenija. U decembru, američki predsednik Barak Obama najavio je planove za obnovu diplomatskih odnosa sa ovom karibskom državom posle više od 50 godina. "Vreme je da pokušamo nešto novo", rekao je Keri povodom pet decenija ekonomskog embarga Kubi, preneo je AP. On je dodao da će Obamina administracija nastaviti da insistira kod kubanskih lidera na demokratiji, zaštiti ljudskih prava i pitanjima građanskog društva. Ministar spoljnih poslova Kanade DŽon Berd i meksički sekretar za spoljne poslove Hose Antonio Meade pridružili su se Keriju u Bostonu kako bi razgovarali o pitanjima koja se tiču Severne Amerike, između ostalih o klimatskim promenama, trgovini i eliminisanju ekstremizma u svetu. Berd je pohvalio spremnost američke administracije da pokrene dijalog sa Kubom, ocenivši da je "bilo ne samo vreme, već pravi trenutak za ovu važnu promenu u politici". Obamina administracija je poručila da je njen cilj podržan uklanjanjem barijera za putovanje u SAD, slanje novca i izvoz u Kubu. Kuba je saopštila da pozdravlja te mere, ali da ne namerava da izmeni svoj sistem, navela je američka agencija.
Pročitajte još:Kubanci pustili prvu grupu opozicionara iz zatvoraLJubav cveta u francusko-američkim odnosima: Kerijevo i Olandovo ljubljenje uzburkalo internet (FOTO/VIDEO)
Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Filantropi iz evrope

Zvonjenje na vratima.Čovek otvara vrata i vidi na pragu kako stoji osoba sa kiselim izrazom ...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA