Najnovije

RUSIJA PRED JUŽNIM VRTIMA SAD-a: Šojgu u Latinskoj Americi ugovara izgradnju vojnih baza

KARAKAS - Ministar vojni Ruske Federacije Sergej Šojgu se nalazi na latinoameričkoj turneji. Tokom posete ovom kontinentu, Šojgu će obići Venecuelu, Kubu i Nikaragvu.
Prijateljski pozdrav: Sergej Šojgu i Vladimir Padrino Lopez (Foto: Tviter)

Prijateljski pozdrav: Sergej Šojgu i Vladimir Padrino Lopez (Foto: Tviter)

Prema saopštenjima iz Ministarstva odbrane, Šogu će na ovoj turneji razgovarati sa svojim latinoameričkim kolegama o proširivanju vojno-tehničke saradnje, kao i o ključnim bezbedonosnim problemima u svetu danas. Rusija je u poslednje vreme uložila dodatne napore u vojnoj saradnji sa zemljama Latinske Amerike, naročito u oblastima snabdevanja naoružanjem, izgradnje i održavanja pomorski baza, kao i o upotrebi vojnih aerodroma za ruske strateške bombardere koji se nađu u tom regionu tokom svojih misija "globalne patrole". Poseta ministra Šojgua dolazi kao ostvarenje u decembru najavljenih planova Rusije da pojača vojnu saradnju sa zemljama Latinske Amerike kroz izgradnju pomorskih baza i aerodroma. Prva stanica na ovoj turneji je Venecuela, za koju je Vladimir Putin tokom posete predsednika Venecuele Nikolasa Madura Moskvi izjavio da ona nije samo iskreni prijatelj Rusije, već - strateški partner. To je potvrdio i Šojgu koji je, nakon sinoćnog razgovora sa Madurom, izjavio da se vojna saradnja između Rusije i Venecuele kreće prema smernicama koje su tada dogovorili predsednici dve zemlje. Tokom posete Venecueli, u kojoj se ovih dana očekuju masovni antivladini protesti i neredi, Šojgu je prihvatio poziv od zvaničnika ove zemlje da ruska vojska učestvuje u predstojećim vojnim vežbama artiljerije i PVO-a.
Pročitajte još:
Ratnoj mornarici Ruske Federacije je takođe upućen poziv da češće posećuju venecuelanske luke, što je takođe rado prihvaćeno. "Ruski ratni brodovi su prošle godine posetili venecuelanske luke, i iskreno se nadam da će se to ponoviti i ove godine", rekao je Šojgu. Sa druge strane, ministar odbrane Venecuele Vladimir Pedrino Lopez izjavio je da je Armija Venecuele trajno opredeljena za nastavak i proširenje vojno-tehničke saradnje sa Rusijom. "Venecuelanske oružane snage su naročito zainteresovane za rusku pomoć u razvoju logistike i modernizaciju vojnog sistema", rekao je Lopez. On je naročito naglasio važnost ruskog naoružanja u povećanju borbene gotovosti venecuelanske armije. Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA