Najnovije

Kako protiv visoke temperature!?

Povišena telesna temperatura nije bolest, već simptom nekog oboljenja. Najčešće se javlja kao znak neke virusne, bakterijske, gljivične i parazitarne infekcije (grip, upala krajnika i pluća, šarlah, meningitis, tuberkuloza), ali može da ukaže i na neke ozbiljnije kardiovaskularne, endokrinološke, neurološke, pa čak i maligne bolesti.
Bolest (Foto: youqueen.com)

Bolest (Foto: youqueen.com)

"Normalna" telesna temperatura kreće se u rasponu od 36,1 do 37,2 stepenu Celzijusa, a menja se tokom dana, bilo da smo bolesni ili zdravi. Najniža je rano ujutru, između četiri i šest časova, a najviša uveče, između šest i osam sati. Osim od doba dana i zdravstvenog stanja, temperatura tela zavisi i od temperature vazduha, ali i od fizičke aktivnosti. Recimo, kada je temperatura vazduha 20 stepeni Celzijusovih, temperatura trupa biće oko 37, ruku 28, a nogu 31 stepen Celzijusov. Telesna temperatura je osetljiva i na nivo hormona, i kod žena može biti neznatno povišena u periodu ovulacije ili menstruacije. Većinom prolazi bez komplikacija, ali uvek je potrebno pratiti bolesnika i ako postoji i najmanja sumnja da je moguće reč o stanju ili bolesti koje mogu dovesti do ozbiljnih zdravstvenih komplikacija, potrebno je odmah otići lekaru. Povišena telesna temperatura se skida antipireticima, primenom obloga sa mlakom vodom, tuširanjem, provetravanjem i hlađenjem prostora u kom boravi pacijent. 1. ANTIPIRETICI Preparate za skidanje temperature treba uzimati tek kada su izmerene vrednosti više od 38,5 kod dece, odnosno 39 stepeni Celzijusovih kod odraslih. 2. MASIRANJE Masiranje mlakom vodom je bolji izbor od masaže hladnom vodom i alkoholom. Skidanje temperature alkoholom nije ništa efikasnije od vode, a pritom naročito kod dece može da izazove iritaciju kože. 3. TEČNOST Zbog povišene temperature telo gubi mnogo tečnosti, ali i dragocene vitamine i minerale. Zbog toga treba povećati uzimanje čajeva i drugih toplih napitaka uz dosta svežeg voća. 4. INDIJANSKI RECEPT Indijanci za skidanje povišene temperature pripremaju ljuto-kiseli napitak od kajenske paprike, koje ima i kod nas, i pomorandže. Kajenska paprika se natopi u vreloj vodi, doda se šećer i sok kisele pomorandže. Ovaj napitak je dobar jer "obara" temperaturu, poboljšava znojenje i snabdeva organizam vitaminom C. 5. TOPLI NAPITAK Domaći sok od maline snižava temperaturu, i vraća telu energiju i snagu. U malo vode skuvati maline, a zatim topli napitak piti ujutru i uveče. I stanovnici Rusije protiv groznice prave topao napitak od maline i brusnice uz dodatak bobica pasji trn. Jednu čašu malina, ili brusnica ili pasjeg trna zdrobiti uz pomoć drvene kašike i iscediti sok. Ostatak voća preliti litrom vode i prokuvati. Kada se malo prohladi, dodati isceđeni sok i nekoliko kašika meda. Piti po jednu čašu toplog napitka na svakih 30-40 minuta. 6. ČAJ Biljni čaj za terapijsko znojenje priprema se od 20 g cvetova kamilice i 20 g majčine dušice jer deluju antiseptički i ublažavaju upalu, uz dodatak 20 g cvetova lipe koja izaziva znojenje. Kašiku biljne mešavine preliti šoljom ključale vode i ostaviti da odstoji 10 minuta. Procediti i piti nekoliko šolja na dan.
Pročitajte još:Stav žena: Koliko traje idealan seks
7. KROMPIR KOlutiće krompira staviti na tabane, dlanove i na čelo kao obloge, pri čemu mehanički toplina sa površine tela prelazi u krompir pa na kraju on postane suv. Takođe, krompir može da se izrenda i stavi na stopala, a zatim obuju čarape i noge dobro utople. 8. BRAŠNO I SIRĆE Napravite mešavinu kukuruznog brašna i alkoholnog sirćeta tako da dobijete gustu smesu. Stavite je na tabane, uvijte stopala u pamučne krpe, pa obujte pamučne čarape. Izvor: Večernje Novosti

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA