Najnovije

SERBIAN 2015 KDE: Ćirilični operativni sistem! (VIDEO)

Nova verzija operativnog sistema Serbian GNU/Linuks 2015, sa KDE grafičkim okruženjem dostupna je za preuzimanje.
Serbian 2015 (Foto: debian-srbija.iz.rs)

Serbian 2015 (Foto: debian-srbija.iz.rs)

Kao vizuelna tema ovog izdanja, odabrana je pirotska tvrđava ili Momčilov grad, a da sve izgleda baš ovako, zaslužni su radovi Jovana Lilića i Igora Kordeja. Serbian dolazi podešen na ćiriličnu opciju, a kroz sistemske postavke može biti odabrana i latinica, kao i ijekavica za obe varijante. Kao osnova za obrazovanje distribucije korišćen je Debian (Jessie) u svojoj aktuelnoj verziji, sa KDE grafičkim okruženjem. Pored Debian skladišta, za izvor softvera upotrebljene su Mozilla i Deb-multimedia riznice, kao i nekoliko nezavisnih paketa. Serbian 2015, kao i njegov prethodnik, namenjen je svim korisnicima koji žele da imaju operativni sistem na srpskom jeziku. Namenjen je i kao mogući izbor za sadašnje korisnike vlasničkih operativnih sistema. Takođe, postoje i korisnici koji ne umeju sve sami da podese i koji su do sada koristili Linuks distribucije koje važe za jednostavnije za upotrebu. ISO datoteka koja je dostupna za preuzimanje iznosi nešto iznad 1,3 gigabajta, a na njoj se pored uobičajenih programa koji dolaze uz KDE grafičko okruženje, nalazi i kolekcija programa koji će korisnicima omogućiti kvalitetno izvršavanje postavljenih zadataka. Svi predinstalirani programi su prevedeni na srpski jezik. U odnosu na prethodnu verziju, par aplikacija dobilo je zamene, prisutno je i nekoliko novih programa, pa sadašnji izbor izgleda ovako:
  • Dolphin i KFind za upravljanje i pretragu fajlova
  • Synaptic i Gdebi za upravljanje i instalaciju paketa
  • Grafički programi GIMP i Gwenview
  • Kancelarija: LibreOffice, KOrganizer, Okular, Kwrite, Kate
  • Multimedija: QMMP, VLC, SMPlayer, K3b, Guvcview, Curlew, Great Little Radio Player
  • Internet: Iceweasel, Chrome, KMail, KTorrent, Konversation, uGet, Skype, Kopete, QuiteRSS
  • Alati: Konsole, Ark, Klipper, Sweeper, Kcalc, KColorChooser
Ako ste novajlija na Linuksu, instalacioni proces je jednostavan i traje kraće od 10 minuta, a ovde možete pročitati kako se pripremaju mediji za instalaciju. Grafički interfejs instalacionog postupka podrazumevano je podešen na ćiriličnu opciju, dok će upravljanje tastaturom biti na latinici. Ako do sada niste videli kako izgleda instalacija, možete je pogledati u slikama, a dostupan je i video materijal. Po instalaciji, Serbian će zauzeti nešto više od 4 GB, tako da bi bilo poželjno da mu prilikom particionisanja, za udobno delovanje odredite 10 do 15 GB.
Pročitajte još:
Kada vam se podigne tek instalirani sistem, bacite pogled u fasciklu Dokumenti, gde je zapisano nekoliko saveta. Kao bitnije, treba istaći da se raspored tastature menja prečicom Ctrl+Shift, a podešene su opcije: la, ći, en. Takođe, sistem je podešen da se admin pristup dobija komandom, npr.: kdesu dolphin ili kdesu systemsettings, a za GTK aplikacije: gksu synaptic. Zbog odluke da se u 64-bitnu Serbian verziju ne ugrađuju 32-bitne aplikacije, u njoj nije instaliran Skype. Možete ga kasnije instalirati po uputstvu namenjenom Debian korisnicima. Desktop efekti sa kojima počinje prateći video, podrazumevano su podešeni i pokreću se pritiskom na tastere F10, F11 i F12. Na kraju, hvala svim čitaocima ovih redova, korisnicima koji imaju ili će imati Serbian na svom računaru, kao i svim medijima i pojedincima koji su dali svoj doprinos popularizaciji operativnog sistema na srpskom jeziku. Ako ima zainteresovanih koji žele da pomognu u promociji, dostupni su i baneri za tu namenu. Dostupan je za preuzimanje Serbian namenjen starijim računarima, sa OpenBox upravnikom prozora. Izvor: debian-srbija.iz.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA