Najnovije

Kirbi: Imamo bitnijih stvari za razgovor od imovine Srba na Kosovu

BEOGRAD - Ambasador SAD u Beogradu Majkl Kirbi izjavio je da je optimista po pitanju današnjeg nastavka dijaloga Beograda i Prištine u Briselu istakavši da za Srbiju ima trenutno važnijih pitanja od imovine na Kosovu i da bi prioritet trebalo da bude sprovođenje onoga što je dogovoreno u aprilu 2013.
Ambasador SAD Majkl Kirbi (Foto: Jutjub)

Ambasador SAD Majkl Kirbi (Foto: Jutjub)

"Svakako da će pitanje imovine doći na red, ali za Srbiju je mnogo važnije da se sprovede ono što je dogovoreno u aprilu 2013.", rekao je Kirbi u Vladi Srbije. Upitan koja su to važnija pitanja, američki diplomata je rekao da pre svega misli na pitanja pravosuđa, formiranje zajednice srpskih opština, određivanje pozivnog broja i osiguranje. Kirbi je kazao da je uoči današnjeg nastavka dijaloga u Briselu održano više sastanaka u cilju priprema za taj prvi susret posle dužeg vremena s obzirom na to da su, kako je kazao, u međuvremenu formirane nove vlade u Srbiji i na Kosovu. "Sada je pravi trenutak da se sedne za sto i ponovo pregovara", rekao je. Upravo sinoć je kaže dobio mejl o tome koliko je već napretka ostvareno. "Ali svi znate da je taj poslednji korak i najteži korak", rekao je Kirbi koji smatra da će dijalog zavisiti od spremnosti pregovaračkih timova Srbije i Kosova da idu napred.
Pročitajte još:Pogledajte ko vlada Srbijom kad su Vučić i Dačić van zemlje
Veruje, dodao je, da postoji dobra volja, ali da je "problem uvek u malim sitnim detlajima". On smatra i da je glavno pitanje je da li može doći do konkretnog i plodnog razgovora na relaciji komesarka za spoljnu politiku i pridruživanje EU Federika Mogerini i srpski premijer Aleksandar Vučić, te da se tu, kako je rekao, pre svega, radi o izgradnji odnosa. Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA