Najnovije

Srbija prva u Evropi uvodi predžetveno finansiranje

BEOGRAD - Srbija će, stupanjem na snagu Zakona o predžetvenom finansiranju u junu, postati prva zemlja u Evropi koja je uvela ovakvo inovativno rešenje u oblasti finansiranja poljoprivredne proizvodnje, izjavio je Tanjugu koordinator FAO-EBRD projekata u Srbiji Miloš Milovanović.
Evro (Foto: JuTjub)

Evro (Foto: JuTjub)

"Zakon o predžetvenom finansiranju podrazumeva kreditnu sposobnost određenog lica, bez obzira da li govorimo o pravnom ili fizičkom licu, na osnovu njegove buduće proizvodnje", naveo je Milovanović. To bi, objasnio je, u praksi značilo, da neko pravno ili fizičko lice bude kreditno sposobno u određenoj meri, pre nego što zasnuje svoju proizvodnju. "Ukoliko seje kukuruz u aprilu, lice je već kreditno sposobno na osnovu budućeg roda tog kukuruza u oktobru tekuće godine", dodao je Milovanović. On je podsetio da je Skupština Srbije u novembru prošle godine usvojila Zakon o predžetvenom finansiranju, na predlog Ministarstva poljoprivrede i životne sredine. "Inače, ovo je inicijativa Evropske banke za obnovu i razvoj i organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih Nacija UNFAO, i Ministarstva poljoprivrede iz 2011. koja je konačno realizovana usvajanjem zakona", istakao je Milovanović. Zakon ima za cilj da bolje uredi oblast finansiranja poljoprivredne proizvodnje kao jednu od kritičnih tačaka razvoja poljoprivredne proizvodnje u našoj zemlji, naveo je Milovanović.
Pročitajte još:Pogledajte Šešeljev govor u Novom Sadu (VIDEO)Živković o Đinđiću i saradnji sa Stejt departmentom
"Usvojeni zakon tangira biljnu proizvodnju u ovoj fazi, ali ne isključujemo mogućnost da u kasnijoj, nadam se uspešnoj, fazi implementacije ovog zakona, on bude proširen i na stočarsku proizvodnju", precizirao je Milovanović. On je napomenuo da je ovaj zakon u velikoj meri koncept koji je na snazi u južnoj Americi, pre svega u Brazilu, pa je Srbija praktično pionir po tom pitanju u Evropi. Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA