Najnovije

Vučić i Kurti usvojili Deklaraciju o nestalima u Briselu (VIDEO)

Na današnjem sastanku u Briselu predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija, usvojena je Deklaracija o nestalim osobama, što je pozdravila Evropska unija.

Kurti i Vučić (Ilustracija: Jutjub)

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj saopštio je da Evropska unija očekuje da će obe strane postići opipljiv napredak u okončanju nerešenih slučajeva nestalih lica i ispunjavanju svojih obaveza prema porodicama.

U saopštenju se navodi da će Zajednički komitet za praćenje, kojim predsedava EU, koji nadgleda primenu Sporazuma o putu normalizacije između Kosova i Srbije i njegovog Aneksa o primeni, redovno razmatrati postignuti napredak.

Kako se dodaje, Vučić i Kurti su potvrdili važnost rešavanja sudbine preostalih nestalih lica, kako bi se zatvorila patnja njihovih najmilijih i podstaklo trajno pomirenje i mir.

"Obe strane su prepoznale pitanje nestalih osoba kao humanitarno i istakle hitnu potrebu za dodatnim zajedničkim naporima na ublažavanju situacije pogođenih porodica i šire zajednice", dodaje se u saopštenju.

Ističe se da su strane odale priznanje Radnoj grupi za nestala lica, kojom predsedava Međunarodni komitet Crvenog krsta, za važan posao koji je obavila.

Navodi se da su se Beograd i Priština takođe obavezali da će se o operativnim detaljima dogovoriti na sledećem sastanku o normalizaciji odnosa na nivou glavnih pregovarača, uz posredstvo EU.

"Od 6.065 slučajeva nestalih u periodu od 1. januara 1998. do 31. decembra 2000. godine, 1.621 je ostao nerešen. Više od dvadeset godina kasnije, njihove porodice nastavljaju da žive u tuzi i ne znaju gde se nalaze njihovi najmiliji. Porodice imaju pravo da znaju sudbinu svojih rođaka kao i društvo u celini", poručuje se u saopštenju visokog predstavnika EU.

U saopštenju se ističe da pitanje nestalih nije samo humanitarna obaveza, već ključni faktor za postizanje pomirenja i poverenja među ljudima.

Dodaje se da što pre treba okončati proces identifikacije mesta sahranjivanja.

"Sećanja blede, a pojedince, mesta i događaje je teže istražiti", zaključuje se u saopštenju Žozepa Borelja.

Vučić se pre početka dijaloga sastao sa Boreljom.

"Uoči početka još jednog teškog sastanka u Briselu. Interesi Srbije i srpskog naroda na KiM su uvek i zauvek iznad svega", poručio je Vučić na Instagram nalogu buducnostsrbijeav.

Kurti i Eskobar: Potrebna puna implementacija Osnovnog sporazuma iz Brisela

Na današnjem sastanku premijera privremenih institucija u Prištini Aljbina Kurtija i specijalnog izaslanika SAD za Zapadni Balkan Gabrijela Eskobara, naglašena je potreba pune implementacije onoga što je dogovoreno u Briselu 27. februara i u Ohridu 18. marta.

"Naglašena je potreba pune implementacije, u dobroj nameri i bez uslova, onoga što je dogovoreno 27. februara Osnovnim sporazumom i 18. marta Planom implementacije", navodi se u saopštenju kabineta premijera privremenih prištinskih institucija, prenosi "Reporteri".

NJihov susret je prethodio sastanku visokog predstavnika EU Žozepa Borelja i specijalnog izaslanika SAD Gabrijela Eskobara sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom privremenih institucija Aljbinom Kurtijem u Brieslu.

Kurti je naveo da je sastanak održan u prijateljskom tonu i da je bio produktivan.

"Bio je to prijateljski i produktivan sastanak, koji je premijer Kurti započeo zahvaljivanjem g. Eskobaru za podršku Sjedinjenih Američkih Država povodom glasanja u prvoj fazi zahteva Kosova za članstvo u Savetu Evrope, nazivajući to zaslužnim dostignućem Republike Kosovo", navodi se u saopštenju.

Vučić: Biće teško, svi veliki na Zapadu protiv nas

Vučić je uoči nove runde dijaloga izjavio da će u Briselu biti teško i da su protiv Srbije "svi veliki na Zapadu", ali da su na našoj strani pravo i pravda i da nema predaje.

Predsednik je u video poruci objavljenoj na Instagramu istakao da "već nekoliko dana, posebno juče i danas, Aljbin Kurti vodi kampanju protiv Srbije, brutalnu i prljavu, i on i svi njegovi pomagači".

"Uključili su sve, od Šaipa Kamberija do Azema Vlasija, svih analitičara, svih političara. Prete Srbiji, podsećaju na neke stare dane, govore o svojoj borbi za slobodu zaboravljajući da su se baš Srbi borili za slobodu, ne samo protiv terorista, već i protiv NATO agresora. Kao što on (Kurti) reče, prolivena krv se ne vraća, prolivena krv za slobodu ne može da se vrati i ne sme da se zaboravi. Imaću to u vidu večeras. Živela Srbija! Nema predaje", poručio je Vučić.

Predsednik Srbije je takođe napisao da će u Briselu biti teško i da su "protiv nas svi veliki na Zapadu".

"Ipak, na našoj strani su pravo i pravda. Još više i važnije od toga, oni ne razumeju koliko je snažna ljubav prema slobodi i koliko jako i čvrsto možete da je čuvate, uprkos svim pritiscima", napisao je Vučić.

Izvor: Tanjug/RTV

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA