Najnovije

JURIJ GAGARIN: Fotografije prvog čoveka u svemiru koje još niste videli! (FOTO)

Jurij Aleksejevič Gagarin rođen je 1934. godine, a poginuo je 1968. - sa samo 34 godine, pri rutinskom letu u dvosedu sa još jednim pilotom. Nakon njegove tragične smrti, njegov rodni grad Gžatsk preimenovan je u Gagarin. Čuveni kosmonaut sahranjen je na Cvetnom trgu, u zidu Kremlja.
Jurij Gagarin (Foto: Tviter)

Jurij Gagarin (Foto: Tviter)

Od malih nogu je bio zainteresovan za svemir i planete, a 1960. godine je tokom velike potrage i procesa selekcije odabran sa još 19 pilota za sovjetski svemirski program. Od 20 odabranih kosmonauta, samo su Gagarin i German Titov ušli u najuži krug zbog izvrsnih učinaka tokom obuke, kao i zbog fizičkih osobina, pošto nije bilo mnogo mesta u Vostoku, a obojica su bila niski. Tako je 12. aprila 2961. godine Gagarin postao prvi čovek koji je poleteo u svemir u Vostoku 1. Pošto je bila velika verovatnoća da misija ne uspe i Gagarin pogine, napravljena su tri saopštenja za štampu, jedan u slučaju uspeha i dva u slučaju neuspeha. Kontrolori na zemlji su tek nakon 25 minuta ustanovili da je dostigao stabilnu orbitu. Vostokom 1 je upravljano automatski, pošto medicinsko osoblje i konstruktori letelice nisu bili sigurni kako će ljudsko biće reagovati na bestežinsko stanje, pa su ručne kontrole bile zaključane kako Gagrin ne bi sam upravljao letelicom. Gagarin je iskočio padobranom na visini od 7 km i bez problema se spustio na zemlju. Kako su pravila Međunarodne aeronautičke federacije zahtevale da se pilot mora spustiti sa letelicom, Sovjetski Savez je insistirao da je Gagarin sleteo sa Vostokom i Međunarodna aeronautička federacija je priznala let. Nekoliko godina kasnije je otkriveno da je Gagarin iskočio iz Vostoka. Nakon leta, Gagarin je postao poznata i slavna ličnost širom sveta. Ovo su fotografije čuvenog kosmonauta koje javnost nije imala prilike da vidi toliko često.
Pročitajte još:Gledao je porniće, a onda mu je mama upala u sobu: NJegova reakcija oduševila je i Pornhab od kojeg je dobio nagraduRuski Viking: Gazi sve pred sobom, a može i da plovi (VIDEO)
Izvor: srbijadanas.com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA