Najnovije

Ovaj potez od Putina nisu očekivali: Rusija ulazi brutalno u sajber rat!

MOSKVA - Nedavno je niz američkih analitičara zaključio, a među njima i Pol Krejg Roberts, da SAD uveliko vode sajber rat protiv Rusije i Kine, te da je Treći svetski rat u tom smislu već u toku, a da je to tačno svedoči i najnovija odluka Kremlja.
Vladimir Putin (Foto: Pixabay)

Vladimir Putin (Foto: Pixabay)

Rusija je saopštila da će zabraniti Gugl, Fejsbuk i Tviter na teritoriji Rusije ukoliko ove kompanije odbiju da ruskim vlastima predaju tražene podatke vezane za ruske blogere. Podsećamo, Sergej Lavrov, šef ruske diplomatije, još pre nekoliko meseci je skrenuo pažnju da se digitalne američke kompanije ponašaju drugačije prema ruskim vlastima, nego što to čine u odnosu na druge zemlje. Lavrov je oštro opomenuo vodeće IT kompanije poput Gugla na činjenicu da ignorišu zahteve za informacije od strane ruskih vlasti.
Pročitajte još:Globalni sukob: Iranska vojska ušla u Irak!HAOS U NAJAVI: Isporučivanje Šešelja neće mirno da prođe!
Rusija je sada istakla da je reč o bezbednosti Rusije, te da će pomenute kompanije biti tretirane kao faktori koji ugrožavaju bezbedonosne mere i ruske zakone koji su propisani na polju IT komunikacija. Rusija uvela niz zakonskih odredbi kojima reguliše prostor Interneta, pa tako Kremlj može bez sudskog naloga ili najave da ukloni internet stranice koje promovišu neodobrene proteste. Dmitri Peskov, portparol Putinovog kabineta, nedavno je takođe rekao da Kremlj trpi hiljade hakerskih napada dnevno, a SAD i zvanično imaju ustrojene saber-jedinice u okviru armije SAD-a. Nekoliko ruskih analitičara je kritikovalo vlasti Rusije zbog manjka ulaganja i slabu organizaciju na polju sajber ratovanja, ali Kremlj stoji na stanovništu da je Rusija sposobna da odgovori svim izazovima koje nosi moderna era, te da je Rusija bezbedna i na polju sajber ratovanja. U javnosti su vidljive pooštrene zakonske mere koje regulišu internet prostor, pa je tako Rusija naložila svim stranim kompanijama da sve podatke vezane za poslovanje u Rusiji moraju skladištiti na teritoriji Rusije, odnosno, da njihovi serveri moraju biti na teritoriji Rusije. Ruski ekspert za informaciono ratovanje, dr Igor Panarin, često ističe da je glavna opasnost od digitalnih komunikacija zapravo u klasičnom dezinformisanju javnosti i aktivnostima obaveštajnog karaktera. Panarin je još odavno upozoravao da u Rusiji deluju strani agenti na društvenim mrežama koji šire poluinformacije i dezinformacije po važnim gorućim pitanjima vezanim za Rusiju i uopšte ceo svet. On je apelovao više puta na ruske vlasti da je potrebno ustrojiti nove sisteme za medijsko-informacioni rat, a predlagao je i zvanično dokument u kojem je razrađen ovaj sistem. Panarin je jedan od čelnika ODKB i bavi se upravo obaveštajno-informacionom i geopolitičkom analitikom. Jedan od najinteresantnijih projekata u ovoj oblasti je Sputnik. Nova obaveštajno-informativna mreža Rusije koja se sastoji iz višejezičnih portala raspoređenih po celom svetu. Sputnik deluje kao deo novinske agencija RIA Novosti. Koncept Sputnika je gotovo preslikan iz dokumenta Igora Panarina koji se upravo zalagao za izgradnju ovakve globalne mreže ruskih informacionih centara. Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA