Najnovije

NE MOGU SE OSVOJITI: Na ove tri zemlje je nemoguće izvesti uspešnu invaziju

Poznati sajt za "pitanja i odgovore" Kvora (quora.com) dao je odgovor na postavljenu "mozgalicu": Koje zemlje bi bilo najteže osvojiti.
Vojska Rusije (Foto: Vikipedija )

Vojska Rusije (Foto: Vikipedija )

Švajcarska

Pošto je okružena visokim planinama, Švajcarska bi mogla godinama da odoleva napadima, smatra Vinsen Mathai, koji je odgovorio na postavljeno pitanje. Prema odbrambenom planu koji je u ovoj zemlji donešen još tokom 19. veka, Alpi su prirodna rampa koja stoji na putu svakoj ofanzivnoj armiji. Na Alpima postoje strateški pozicionirana utvrđenja, bunkeri i tuneli koja su obnovljena nakon Drugog svetskog rata, u strahu od sovjetske invazije. Ova infrastruktura podržava celu jednu diviziju, koja bi u slučaju napada bila dovoljna da zaustavi i daleko brojnije protivnike. Takođe, svi putevi i mostovi na švajcarskim Alpima su minirani i svaka invazija preko ovih planina može biti zaustavljena pritiskom na dugme. Iako Švajcarska ima 150.000 aktivnih vojnika, u slučaju invazije na raspolaganju joj je još 4 miliona rezervista i dodatnih 3 miliona vojno sposobnih civila.

Novi Zeland

Novi Zeland se nalazi na 1.000 milja od najbližeg kopna - Australije, pa bi logistika za raspoređivanje trupa na njihovoj teritoriji bila gotovo nezamisliva. U sličnoj situaciji su i Australija i Island, koji uz to imaju na svojoj teritoriji pregršt nepristupačnih terena koji mogu zaustaviti svaku armiju, veruje Mark Binfild.

Rusija

Istorija je mnogo puta pokazala da je osvajanje Rusije "nemoguća misija", čak i za daleko nadmoćnije vojske nego što je ruska u trenutku invazije. Najveća prepreka u osvajanju najveće zemlje na svetu upravo i jestge njena veličina. Ako se uz to dodaju i klimatski uslovi koji variraju od vrelog leta do čuvene "ruske zime" (hladnoća se spušta niz kičmu na sam pomen termina), sa obilnim pljuskovima između te dve krajnosti - stvar je sama po sebi jasna. Naravno i sam teren, koji obiluje neprohodnim šumama i močvarama, širokim rekama i visokim planinama sigurno ne bi pomogao ni jednoj osvajačkoj armiji. A kao najveća prepreka na putu osvajača našli bi se - Rusi! Tradicionalni borci koji su kroz celu svoju istoriju bili prinuđeni da se suočavaju sa mnogim osvajačima. Ne postoji vojska koja bi sa njima mogla da izađe na kraj, smatra Igor Šemjakin, autor analize.
Pročitajte još:
Izvor: Pravda  

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA