Najnovije

"Uvodeći sankcije Rusiji, Zapad je sebi dao autogol"

Švedski biznismen i direktor britanskog investicionog fonda "Prosperiti kapital menadžment" Matias Vestman tvrdi da je Zapad "dao autogol" uvodeći sankcije Rusiji.

Putin (Foto: kremlin.ru)

Putin (Foto: kremlin.ru)

Vestman navodi da je jedan od ciljeva sankcija da Rusiju prisile da vrati Krim Ukrajini. - Ako će sankcije trajati dok Krim ne bude vraćen Ukrajini - onda one nikada neće biti ukinute - navodi Vestman za njemački list "Fokus". Švedski biznismen navodi da stanovništvo Krima podržava pripajanje Rusiji u procentu od 90 odsto i da dobro vidi sve što se događa u istočnoj Ukrajini. Osim toga, za Rusiju je vrlo važan Sevastopolj sa strateške tačke gledišta, kao i zbog istorije, napominje on. Drugo opravdanje za sankcija glasi - da su one potrebne kako Rusija ne bi napala druge delove bivšeg Sovjetskog Saveza. Rusi, međutim, smatraju da povlače samo odbrambene mere posle državnog puča u Kijevu, koji su podržale strane države. Puč je, po uverenju Moskve, ugrozio vitalne interese bezbednosti Rusije, kao i stanovništvo u Ukrajini koje govori ruski. - Da je Rusija htela da osvoji Kijev, ona je to sa lakoćom mogla učiniti. Ali, ništa ne ukazuje na to da Rusija to planira. I, naravno, sankcije to ne mogu sprečiti - navodi Vestman. Sankcije bi trebalo da osiguraju realizaciju Minskog sporazuma. Tu tačku gledišta zastupa Nemačka i ona zvuči razumno. Ali, problem je u tome što minski sporazum predviđa široku autonomiju za istočnu Ukrajinu, a ukrajinski predsednik Petar Porošenko izjavljuje da će Ukrajina biti jedinstvena i da nikakve federalizacije neće biti. To poništava Minski sporazum. Poslednji argument koji se koristi jeste da sankcije treba pooštriti kako bi bila ruinirana ruska ekonomija. Cilj je stvaranje uslova u kojima će ruski oligarsi ustati protiv Putina. - Ova fantazija posebno je popularna među američkim neokonzervativcima, pa Zapad provodi neverovatnu kampanju demonizacije Putina - objašnjava švedski biznismen. On navodi da je svetski poredak ozbiljno ugrožen, ali da pretnja ne dolazi od Rusije, već je Kina ta koja pokušava da sruši jednopolarni svetski sistem. - Umesto da se tome suprotstavi, Zapad "ruskog medveda" tera u zagrljaj "kineskog zmaja". To je nerazuman potez - zaključuje Vestman.
Pročitajte još:ISIL stigao i u Tursku: Sukob vojske i džihadista na granici sa SirijomPOLITIČKA BOMBA: Putin nudi Berluskoniju da bude ministar ekonomije!PLANIRALI TERORISTIČKE NAPADE U RUSIJI: Ubijeno šest osoba tokom antiterorističke akcije!
Izvor: Srna

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA