Najnovije

Ruski nacionalista osuđen na doživotnu robiju

MOSKVA – Moskovski Gradski sud osudio je danas nacinalističkog lidera Ilju Gorjačeva na kaznu doživotnog zatvora zbog organizovanja niza ubistava iz mržnje, uključujući i ubistvo istaknutog advokata za ljudska prava.
Moskva (Foto: Pixabay)

Moskva (Foto: Pixabay)

Gorjačev, raniji novinar i prokremaljski aktivista, proglašen je krivim, jer je naredio ubistvo 34. godišnjeg Stanislava Markelova, na prometnoj ulici u Moskvi, 2009. godine, dok je išao sa konferencije za medije, prenosi AFP. Tom prilikom ubijena je i 25. godišnja novinarka opozicionog lista „Novaja gazeta”, Anastazija Baburova, koja je bila u društvu Markelova. Nacionalistički aktivista Nikita Tihonov je takdoje osuđen na doživotni zatvor za ubistvo Markelova, a njegova saučesnica Jevgenija Kasis na 18 godina. Istražitelji su naveli da je Gorjačev poslao Tihonova da ubije Markelova. Gorjačev je osećao „ideološku mržnju i netrpeljivost” prema Markelovu zbog njegove „profesionalne aktivnosti u odbrani prava žrtava sa antifašističkim pogledima”, precizirali su oni.
Pročitajte još:Moskva šalje u Hag dokumentaciju o zločinima u UkrajiniObama: Britanija mora da ostane u Evropskoj Uniji
Istražitelji podsećaju da su Gorjačv i Tihonov bili 2008. godine, među osnivačima „visoko organizovane” i teško naoružane grupe ruskih nacionalista BORN. Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA