Najnovije

OMATORILO SE: Bžežinski na Tviteru otkrio "stanje raspada" u NATO alijansi

SAD - Zbignjev Bžežinski, poznati američki geostrateg, na svom Tviter profilu je kritikovao lidere Evropske Unije zbog neodlučnog stava u odnosu na baltičke zemlje.
Zbignjev - vreme je za penziju! (Foto: JuTjub)

Zbignjev - vreme je za penziju! (Foto: JuTjub)

Naime, Bžežinski otkriva u ovom Tviter statusu da pojedine članice NATO-a nisu iskazale odlučnost u poštovanju principa "svi za sve", odnosno, principa po kojem u slučaju napada jedne članice NATO-a ostale bivaju angažovane u odbrani. "Da li Nemci, Francuzi i Italijani koji ne žele da brane svoje NATO saveznike na Baltiku smatraju da u slučaju napada na njih, SAD ne treba da brane Nemačku, Francusku i Italiju!?" - upitao je Bžežinski, otkrivajući da postoji veliko razmimoilaženje među NATO članicama u odnosu naspram Rusije. Podsećamo, vrh NATO alijanse igra na kratu jačanja snaga na Baltiku kao pograničnim zemljama Rusije, ali na tim prostorima ne postoje dovoljno složene političke situacije i problemi putem kojih bi se mogla isprovocirati tenzija između Rusije i baltičkih zemalja.
Pročitajte još:POLUDEO ZBOG OLIMPIJADE: Bilt traži planine u Pekingu!AMERIKA PONOVO UDARA: Novi napad na Rusiju
Bžežinski otkriva da liderske zemlje NATO alijanse nisu uopšte raspoložene da ulaze u sukob sa Rusijom u slučaju sukoba na Baltiku, iako su obavezane na princip "svi za sve" koji deklariše ovaj vojni savez. Inače, Bžežinski je, prema mnogima, otac savremene američke geopolitike, jer je u svojoj najpoznatijoj knjizi "Velika šahovska tabla", Rusiju označio kao finalni cilj osvajačkih ambicija Zapada, tako što je napisao da "onaj ko vlada Evroazijom, vladaće svetom". On se smatra "sivom eminencijom" Amerike i jednim od najuticajnijih ljudi u svetu. Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA