Najnovije

OČEKUJE SE HAOS: Radikali danas ispred hrvatske ambasade u Beogradu

BEOGRAD - Srpska radikalna stranka je najavila protest za danas u 17 časova ispred hrvatske ambasade u Beogradu, a na protestu će biti poručeno, kako su najavili radikali, da će Republika Srpska Krajina biti oslobođena.
Šešelj na Vidovdanskom mitingu (Foto: Pravda)

Šešelj na Vidovdanskom mitingu (Foto: Pravda)

Današnji protest bi mogao dodatno zategnuti već potpuno raslabljene odnose Beograda i Zagreba koji dostižu vrhunac u danima obeležavanja Oluje. Nije isključeno da stvar poprimi takve dimenzije, kao što je to bilo i u ranijim slučajevima, pa da i Brisel bude angažovan na polju koordinacije i smirivanja odnosa Beograda i Zagreba, ali i pojačanja pritiska na aktuelnu vlast u Beogradu. „Srpska radikalna stranka je uverena da srpski narod nikada neće zaboraviti Republiku Srpsku Krajinu i da će Srpska Krajina sigurno jednog dana biti oslobođena. To je teritorija u kojoj vekovima živi srpski narod, koju je naselio po pozivu austrijskog cara. Kada je razvojačena vojna granica 1881. godine, onda je to bilo pod uslovom da Srbi, u takozvanoj Banovini Hrvatskoj i Slavoniji, budu ravnopravni sa Hrvatima." - rekao je Šešelj na konferenciji za štampu na kojoj je najavio protestne demonstracije ispred hrvatske ambasade. "I prilikom formiranja avnojske Hrvatske, ona je konstituisana kao zajednička država Hrvata i Srba. Dakle, oba puta su donete uslovne odluke da je to formacija u kojoj su Srbi i Hrvati potpuno ravnopravni kao konstitutivni narodi." - kaže Šešelj. "Režimi iz Beograda su skrštenih ruku posmatrali, uspostavljajući diplomatske kontakte sa Hrvatskom i uporno ponavljajući pomirljivi stav prema novoj hrvatskoj ustaškoj državi, ali to za Srpsku radikalnu stranku ne važi. Mi nikada nećemo priznati nezavisnu hrvatsku državu dok se ne oslobodi okupirana Republika Srpska Krajina. Oslobodićemo je kad-tad.“ - poručio je lider radikala.
Pročitajte još:PROPAO MU BIZNIS: Radnici jure Čedomira Jovanovića za plate!?NIKOLIĆ K’O ŠEŠELJ: Hrvatska je ustaška država – ostala im od Pavelića!
Politička elita u Zagrebu je veoma osetljiva na poruke koje stižu od lidera Srpske radikalne stranke. Odnosi Beograda i Zagreba nisu nimalo jednostavni i oni su dovedeni do usijanja zbog obeležavanja "Oluje", a podsećamo, čak je i predsednik Srbije, Tomislav Nikolić, okarakterisao današnju Hrvatsku kao "ustašku državu" prilikom parastosa žrtvama "Oluje" na Banstolu. "Vaša ognjišta bezumnici su pretvorili u oganj, a vaše stradanje i patnju slave kao svoju pobedu i dan kada su obnovili državu, koja im je ostala od Pavelića, a bila priznata jedino od Hitlera“ - rekao je Nikolić. Svoju podršku današnjim demonstracijama ispred ambasade Hrvatske u Beogradu su najavile organizacije Naši i Obraz, ali za očekivati je prisustvo i niza drugih organizacija, te navijačkih grupa, kao i udruženja veterana, udruženja nestalih, itd. Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA