Najnovije

MOSKVA ZAPRETILA: Iskander je spreman! A to znači... (VIDEO)

Planovi SAD da modernizuju nuklearno oružje stacionirano u Nemačkoj može da naruši strateški balans u Evropi što bi u tom slučaju zahtevalo odgovor Rusije, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.
Iskander (foto: Jutjub)

Iskander (foto: Jutjub)

Ovakva reakcija dolazi posle izveštaja nemačke televizije ZDF da će u vazdušnoj bazi Bundesvera u gradu Buhel biti razmešteno 20 američkih atomskih bombi tipa B61-12. "Dvadeset i pet godina nakon priključivanja Rajnland–Pfalca Nemačkoj ponovo će biti razmeštene atomske bombe kao u periodu Hladnog rata“, prenosi nemačka televizija. U najavi programa na televiziji ZDF navodi se da je još 2010. godine Bundestag većinom glasova izglasao povlačenje atomskog oružja sa teritorije Nemačke. Ipak, to nije bilo urađeno i sada će atomsko oružje koje se nalazi u Nemačkoj biti zamenjeno drugim, savremenijim. Pripreme za njegovo razmeštanje će početi ovih dana u vazdušnoj bazi Bundesvera u Rajnland-Pfalcu. Ono što ostaje nejasno je kakav će to odgovor Rusija dati ali prema neimenovanim vojno-diplomatskim izvorima Interfaksa Moskva planira razmeštanje Iskandera-M u Kaljingradu koji se graniči sa Poljskom i Litvanijom. "Konačna odluka će biti donešena posle detaljne analize o potencijalnoj pretnji", pojasnio je izvor. Moskva je i ranije pretila razmeštanjem projektila "iskander" u Kaljingradu i to u trenucima kada su bili narušeni odnosi Rusije i SAD zbog krize u Ukrajini. Inače, sistem Iskander-M namenjen je uništavanju različitih kopnenih ciljeva - raketnih sistema, dalekometne artiljerije, objekata i sistema protivraketne i protivvazdušne odbrane. Sistem ima mogućnost da ispaljuje krstareće rakete R-500 visoke preciznosti, koje su, između ostalog, opremljene nuklearnim bojevim glavama.
Pročitajte još:Ciljajući u Rusiju, Kijev puca sebi u glavuSusret Putin-Obama narednog ponedeljkaAmerika blokira uvođenje sankcija ID
Izvor: Kurir/Themoscowtimes

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA