Najnovije

Otkriven tajni dokumenat koji dokazuje da je ISIS veštački napravljen kako bi se preko obaranja Asada uništila Rusija

Od samog početka kada se pojavila fanatička islamska grupa poznatija kao ISIS, smatralo se da je ona stvorena isključivo kao sredstvo za ostvarivanje političkog cilja – svrgavanje sirijskog predsednika Asada, koji je godinama stajao na putu izgradnje ključnog katarskog gasovoda koji bi svrgnuo Rusiju sa dominantne pozicije snabdevača gasa za Evropu.
ISIS (Foto: Jutjub)

ISIS (Foto: Jutjub)

Priča je bila toliko prozirna da je i Rusija odmah zaključila da je nova strategija SAD da bombarduju sirijske snage pod izgovorom da se bore protiv ISIS-a. Međutim, jedno je spekulisati, a sasvim drugo imati čvrst dokaz. Kao što nije bilo dokaza da je CIA finansirala Al Kaidu kako bi SAD postigle svoje geopolitičke i nacionalne ciljeve u protekle dve decenije, tako ni danas nema nikakvih dokaza o tome da je ISIS nova Al Kaida. Ipak, to bi moglo da se promeni sada kada je tajni dokument vlade SAD dospeo u pravnu firmu od javnog interesa pod nazivom Judicial Watch. U tom dokumentu se jasno vidi da su zapadne vlasti namerno ušle u savez sa Al Kaidom i drugim islamskim ekstremističkim grupama kako bi oborile sirijskog „diktatora“ Bašara el Asada. Prema tom dokumentu, Pentagon je shvatio da bi posledica ove strategija mogla biti jačanje islamskog ekstremizma, ali da je prilika ipak iskorišćena radi „izolacije sirijskog režima“. Naravno, pored toga što je sada Bliski istok zaposela islamska grupa koja odrubljuje glave i snima to prema holivudskim standardima, SAD sada imaju kredibilno opravdanje za prodavanje sofisticiranog oružja regionu, vrednog nekoliko milijardi dolara, s ciljem „modernizacije“ oružja saveznika. Svima je već naveliko jasno da jedino američki vojno-industrijski kompleks ima koristi od izbijanja ratova širom sveta, ali do sada nije bilo jasno kako su SAD isplanirale šta će se događati na Bliskom istoku. Sada zahvaljujući novom obelodanjenom izveštaju možemo bolje shvatiti kakva je bila uloga Amerike u svemu tome. Novo otkriće protivreči zvaničnoj priči zapadne vlasti o politici u Siriji i postavlja uznemirujuća pitanja o tajnoj podršci Zapada za nasilne ekstremiste u inostranstvu, dok se istovremeno pretnja terorizma koristi za opravdanje masovnog praćenja i ukidanja građanskih sloboda u na Zapadu. Među dokumentima do kojih je došao Judicial Watch, a koji su objavljeni početkom nedelje, nalazi se i dokument Odbrambene obaveštajne agencije (DIA) SAD koji je označen kao „tajan“ i na kom stoji datum 12. avgust 2012. godine. DIA pruža vojne informacije planerima, političarima i drugima u departmanu za odbranu SAD. Za sada su mediji fokusirani na dokaz da je Obamina administracija znala za snabdevanje sirijskih pobunjenika iz libijskog terorističkog utočišta. Neki mediji su preneli da je američka obaveštajna zajednica znala da će doći do uspona ISIS-a, iako niko od njih nije naveo na koji način.

Zapadni islamisti

Novootkriveni dokument DIA-e iz 2012. godine potvrđuje da je glavna komponenta pobunjeničkih snaga imala za cilj da se pojavi ISIS, te da je ova grupa trebalo da dobije podršku zapadne vojske i regionalnih saveznika. Uz napomenu da Salafisti, Muslimansko bratstvo i Al Kaida u Iraku predstavljaju glavne sile koje pokreću ustanak u Siriji, dokument navodi da „Zapad, zalivske države i Turska čine opoziciju“, dok „Rusija, Kina i Iran podržavaju Asadov režim“. Dokument na sedam strana tvrdi da je Al Kaida u Iraku, prethodnik Islamske države u Iraku koja je kasnije postala Islamska država u Iraku i Siriji, podržavala sirijsku opoziciju od samog početka i ideološki i putem medija. U izveštaju DIA-e se navodi da će Asadov režim verovatno opstati i da će ostvariti kontrolu nad sirijskom teritorijom, ali da će kriza postepeno eskalirati u „zastupnički rat“. Dokument takođe preporučuje stvaranje „utočišta pod međunarodnom zaštitom, slično Bengaziju u Libiji“. Pobunjenici protiv Gadafija u Libiji, koji su bili borci Al Kaide, bili su zaštićeni u „utočištima“ koje je stvorio NATO.

Podržavajuće sile žele ISIS

Dokument Pentagona je takođe šokantno predvideo stvaranje Islamske države ujedinjavanjem terorističkih organizacija u Iraku i Siriji. Podržavajuće sile su upravo to i želele, pošto im je cilj bio da se u potpunosti izoluje sirijski režim. Dakle, tajni dokument Penatagona pruža potvrdu da je američka koalicija koja se bori protiv ISIS-a pre tri godine podržala nastanak ekstremističke „Salafističke kneževine“ u regionu s ciljem suzbijanja Asada i blokiranja strateškog širenja Irana. Na početku dokumenta se navodi da su podržavajuće sile „Zapad, zalivske države i Turska“. Dalje se navodi da su analitičari Pentagona bili potpuno svesni rizika ove strategije, te da su svesno pristali na to. Uspostavljanje „Salafističke kneževine“ u istočnoj Siriji je omogućilo ISIS-u da dođe do Mosula i Ramadija. Takav kvazi-državni entitet će omogućiti džihadistima da ujedine Sunite iz Iraka i Sirije protiv svojih neprijatelja. Iako je dokument DIA-e iz 2012. godine prošao kroz Stejt department, Centralnu komandu, Departman domovinske bezbednosti, CIA-u i FBI, britanska vlada je prosto negirala da je Zapad namerno finansirao nasilne ekstremiste u Siriji. Britanski portparol kancelarije za spoljne poslove je rekao da su Al Kaida i ISIS istaknute terorističke organizacije i da se Velika Britanija protivi svim oblicima terorizma, kao i da Al Kaida, ISIS i druge organizacije predstavljaju direktnu pretnju po nacionalnu bezbednost Velike Britanije. On je takođe rekao da je Velika Britanija deo koalicije koja se bori protiv ISIS-a u Iraku i Siriji, kao i da sarađuje sa međunarodnim partnerima, podržavajući umerene opozicione grupe koje se protive tiraniji Asada i brutalnosti ekstremista. DIA nije ništa prokomentarisala.

Strateško sredstvo za promenu režima

Analitičar bezbednosti Šubridž, koji je govorio da Zapad podržava islamske teroriste u Siriji još otkad je rat počeo, istakao je da tajni izveštaj Pentagona sada otkriva očigledno oprečne izjave: „Vlade SAD i Velike Britanije su još kad je počela kriza u Siriji preko mejnstrim medija promovisale umerene sirijske pobunjenike koji zaslužuju podršku Zapada. Pošto su novi dokumenti u potpunoj suprotnosti sa ovom tvrdnjom, značajno je pomenuti da ih zapadni mediji sada sasvim ignorišu“. Prema rečima Breda Hofa, bivšeg američkog marinca koji je služio početkom rata u Iraku, novoobjavljeni izveštaj Pentagona potvrđuje da su američke obaveštajne službe predvidele uspon Islamske države u Iraku i Siriji, te da su je iskoristile kao strateško sredstvo, umesto da označe tu terorističku grupu kao neprijatelja. Hof je dodao da dokument DIA-e jasno pokazuje da je uspon ekstremističkog političkog entiteta u regionu poslužio SAD kao „alat za promenu režima u Siriji“. Izveštaj pokazuje da su spoljne sile zapravo želele da se „Salafistička kneževina“ uspostavi u istočnoj Siriji kako bi se oslabila Asadova vlast.

Saučesništvo

Kritičari američke strategije u regionu su u nekoliko navrata postavljali pitanja o ulozi koalicije saveznika u namernom obezbeđivanju podrške islamskim terorističkim grupama s ciljem destabilizacije Asadovog režima u Siriji. Konvencionalni odgovor je da vlada SAD nema potpunu kontrolu nad finansiranjem pobunjeničkih grupa, zbog čega ne može da osigura da samo „umerene“ pobunjeničke grupe budu podržavane. Međutim, novootkriveni izveštaj Pentagona nedvosmisleno pokazuje da je američka obaveštajna zajednica bila potpuno svesna ko može pokrenuti ustanak u Siriji godinama pre nego što je ISIS pokrenuo ofanzivu na Irak. Uprkos tome, Pentagon je nastavio da podržava islamske pobunjenike iako je očekivao da će to dovesti do stvaranja salafističkog utvrđenja u Siriji i Iraku. Dakle, ne samo da je vlada SAD u avgustu 2012. godine znala za ekstremističku prirodu sirijskih pobunjenika, nego je to i iskoristila kao prednost. Eni Mehon, bivša obaveštajna oficirka MI5, koja je devedesetih objavila da MI6 namerava da finansira Al Kaidu da ubije libijskog lidera Gadafija, rekla je da ovaj izveštaj za nju nije nikakvo iznenađenje. Ona je navela da je isti šablon iskorišćen u Libiji 2011. godine, kada je intervencija NATO-a takođe bila bezuspešna i kada je takođe stradalo mnoštvo nedužnih civila.

Zavadi pa vladaj

Nekoliko zvaničnika američke vlasti je priznalo da su njihovi najbliži saveznici iz koalicije za borbu protiv ISIS-a finansirali nasilne ekstremističke grupe koje su kasnije postale deo ISIS-a. Tako je npr. američki potpredsednik DŽo Bajden priznao prošle godine da su Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Katar u Turska prosledili nekoliko stotina miliona dolara islamskim pobunjenicima u Siriju, koji su kasnije oformili ISIS. Međutim, on nije rekao ono što novi dokument sada potvrđuje, a to je da su čitavu strategiju isplanirale i organizovale SAD, Velika Britanija, Francuska, Izrael i druge zapadne sile. Ova strategija je u potpunosti u skladu sa scenariom koji je objavljen u jednom izveštaju četiri godine pre dokumenta DIA-e. U njemu se navodi da SAD treba da se uključe u konflikt između Sunita i Šiita i da stanu na stranu Sunita kako bi se izborili sa šiitskim silama u muslimanskom svetu. Glavni cilj jeste bio da SAD suzbiju „moć i uticaj“ Irana uz održavanje jakih strateških odnosa sa šiitskom vladom u Iraku. Sve u svemu, izveštaj je potvrdio da su SAD koristile strategiju „zavadi pa vladaj“ kako bi podelile muslimane na Bliskom istoku. Na kraju, dokument DIA-e iz 2012. godine je potvrdio da su zapadne vlasti istovremeno finansirale bivše članove Al Kaide u Iraku u borbi protiv Al Kaide, ali i pobunjenike Al Kaide u Siriji. U svetlu uspona ISIS-a, javljaju se nove mere za borbu protiv ekstremizma u koje spada masovno praćenje, ali i cenzura programa, pri čemu muslimani bivaju označeni kao glavni neprijatelji čovečanstva. Međutim, novi izveštaj pokazuje da glavnu pretnju po čovečanstvo predstavlja pogrešna politika koju vode zapadne vlasti iz geopolitičkih razloga.
Pročitajte još:NOAM ČOMSKI: Iranska pretnjaDANAS SVAKI SRBIN MORA DA BUDE PONOSAN: Ovo je veliki boj u kojem su Srbi pre 2 veka porazili Turke
Izvor: webtribune.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA