Najnovije

TOKOM NAPADA NA "ŠARLI EBDO": Masakr u jevrejskoj radnji počinjen "Zastavinim" oružjem!

PARIZ - Kalašnjikov, kojim je u vreme napada na „Šarli ebdo“ počinjen masakr u jevrejskoj prodavnici, bio je sa područja Jugoslavije, objavili su francuski mediji.

Puška M-70, kragujevački "kalašnjikov" (ilustracija: Jutjub printskpin)

Puška M-70, kragujevački "kalašnjikov" (ilustracija: Jutjub printskpin)

Zbog prodaje puške pronađene kod Amedija Kulibalija, koji je izvršio zločin, saslušan je Klod Herman, bivši francuski legionar koji je, kako navode mediji, jedno vreme proveo u ratu tokom devedesetih boreći se kao dobrovoljac na hrvatskoj strani. Klod Herman (52) ima prilično burnu biografiju: bio je padobranac u Legiji stranaca, iz koje izlazi 1982. godine, a posle toga učestvovao je u raznim ratnim sukobima. Osim Hrvatske, bio je angažovan i u Kongu i Angoli. On je preko kompanije koja je registrovana na njegovu suprugu putem interneta od slovenačke kompanije kupio veću količinu onesposobljenog oružja, koje je zatim u svojoj radionici popravljao i preprodavao.
„Slobodna Dalmacija“ piše da je to dokazano analizom tragova na pušci koji odgovaraju tragovima koje ostavlja alat pronađen u Hermanovoj radionici.
Deo oružja prodao je preko jednog poznanika kurdske nacionalnosti, koji je imao kontakte sa ekstremistima iz Brisela, pa je moguće da je i deo oružja korišćenog u nedavnim napadima u Parizu do terorista stigao ovim putem. Podsećamo, istragom masakra u Parizu utvrđeno je da su i ti teroristi koristili oružje proizvedeno u fabrici „Zastava“ u Kragujevcu. Herman je zbog prodaje oružja završio u pritvoru nekoliko meseci pre napada na „Šarli ebdo“, a ovih dana je ponovo saslušan nakon što je utvrđeno da je „kalašnjikov“ iz masakra u jevrejskoj prodavnici bio proizveden u „Zastavi“. Činjenica je da su početkom 2012. godine i Hrvatska i Srbija prodale veće količine otpisanog oružja, navodi „Slobodna Dalmacija“ — hrvatski MUP objavio je prodaju 15.500 komada raznog oružja, uglavnom zaplenjenog u raznim policijskim akcijama, a srpska vojska u isto je vreme na prodaju je stavila čak 60.000 komada raznog oružja. Iz čijeg je arsenala sporno oružje, francuski mediji ne navode.
Pročitajte još: 
Izvor: sputniknews.com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA