Najnovije

Mir Božji, Hristos se rodi: Srećan Božić

Svim pravoslavnim vernicima redakcija portala Pravda čestita najradosniji hrišćanski praznik, rođenja Isusa Hrista. Mir božji, Hristos se rodi!
(Foto: spc.rs)

(Foto: spc.rs)

Srpska pravoslavna crkva i vernici proslavljaju danas veliki hrišćanski praznik Božić, rođenje Isusa Hrista. Patrijarh Irinej započeo je božićnu liturgiju u Sabornoj crkvi u Beogradu. Pored velikog broja vernika, liturgiji u Sabornoj crkvi prisustvuju predsednik Srbije Tomislav Nikolić, beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar i ministar pravde Nikola Selaković. Obeležavanje Božića počelo je prvim ponoćnim liturgijama, a uoči najradosnijeg hrišćanskog praznika, patrijarh Irinej je sinoć služio bdenje u Hramu Svetog Save, nakon što je upaljen badnjak na platou ispred hrama. U Božićnoj poslanici poglavar SPC je poručio je da su nam danas više nego ikad, potrebni mir na zemlji i dobra volja među ljudima i narodima. Božić, je zajedno sa Uskrsom, jedan od najvećih hrišćanskih praznika. Pripreme za ovaj praznik počinju 40 dana ranije božićnim postom koji predstavlja pročišćenje duha i tela. Prema običajima, na Božić se rano ustaje, pre Sunca, a važna ličnost u proslavi je i položajnik od koga se očekuje da u kuću unese radost i veselje. Vernici se pozdravljaju sa rečima "Mir Božji. Hristos se rodi" i otpozdravljaju sa "Vaistinu se rodi". Posle 40 posnih dana, danas je prvi "mrsni" dan. Božić okuplja celu porodicu, a mesi se česnica u koju se stavljaju novčić i razni drugi simboli. Ko od ukućana nađe neki od simbola, veruje se da će na tom polju biti najuspešniji. Pored SPC, Božić 7. januara proslavljaju Ruska pravoslavna crkva, Gruzijska pravoslavna crkva, Jerusalimska patrijaršija, Sveta Gora, starokalendarci u Grčkoj i egipatski Kopti.
Pročitajte još:TRIDESET GODINA ARHIJEREJSKE SLUŽBE: Monah koji je suzama umivao Crnu GoruPatrijarh Irinej: Želimo mir sa svima, ali u slučaju sukoba – bićemo uz Rusiju!
Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Filantropi iz evrope

Zvonjenje na vratima.Čovek otvara vrata i vidi na pragu kako stoji osoba sa kiselim izrazom ...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA