Najnovije

TAKO JE GOVORIO PATRIJARH PAVLE: Prošlo je 7 godina od smrti našeg sveca!

Pre 7 godina na VMA, 15. novembra u Beogradu u 95. godini preminuo je patrijarh Pavle, ali zahvaljujući dubokom tragu koji je ostavio u srpskom narodu, na neki način je i nakon smrti ostao sa nama.

Patrijarh Pavle (Foto: Jutjub)

Oni koji su imali tu čast da ga upoznaju kažu da je bukvalno živeo i kako je propovedao. Jedan od njih je i protođakon Momir Lečić, prvi čovek Kabineta Patrijarha Pavla, sa kojim je proveo punih 19 godina, koliko je trajala služba omiljenog srpskog patrijarha.
- Bio je neponovljiva ličnost u srpskom narodu. Usvojio je jevanđeljske principe i živeo po Jevanđelju. Bio je izuzetno skroman i štedljiv, sam je šio odeću, a toliko je štedeo da je uveče čitao prema reflektoru spolja koji je obasjavao Patrijaršiju, da bi tako uštedeo patrijaršijsku struju. Vrlo malo je jeo, da sam se ja prosto pitao kako preživljava sa tako malo hrane, ali je uvek govorio da treba jesti samo toliko jesti da se nadoknade izgubljene kalorije - sa stom priča protođakon i verni prijatelj pokojnog patrijarha.
On je imao čast da mu patrijarh bude učitelj.
- Upoznali smo se 1950. u Prizrenu, tada mi je bio profesor na Bogosloviji jednu školsku godinu, pa je otišao u Grčku na postdiplomske studije. Kao profesor je bio prilično strog, tražio je od đaka znanje, ali je bio divan. Nas 50 đaka smo u jednoj spavaonici bili. Ložila su se drva i on je prvi ustajao da založi deci učionice, da bude toplo kada ustanu, a kod sebe u sobi nikada nije grejao.
Otac Momir navodi da bi patrijarh  i danas imao poruku za svoj narod, da bi u današnje vreme kratko i jasno poručio:
- Budite ljudi, da se spasava duša na prvom mestu, da ne grešimo. Mnogo mi nedostaje iako je prošlo 7 godina. Bio je patrijarh u najtežim godinama, tad asu bili ratovi, izbeglištva, sankcije, narod na muci, svi su dolazili kod njega i tražili pomoć i on je činio sve što je mogao, jer je i on bio izbeglica u Drugom svetskom ratu. Hvala Bogu da je srpski narod iznedrio jednu takvu ličnost i što smo ga imali za patrijarha, kaže Lečić.
Na godišnjicu fizičkog odlaska patrijarha Pavla sa ovog sveta podsećamo vas na važne poruke koje je za sobom ostavio nama u amanet.
-Čovek je jači mrtav nego nečovek živ.
-Bog nas je stvorio ljudima i traži od nas da to i budemo. Nema takvih vremena u kojima to ne bi mogli biti i ne bi bili dužni da to budemo.
-Prava ljubav je jedino kada ljubav ne traži svoje. Kada voliš nekog bez ikakve logike. To je i prava sloboda. E zato sam hrišćanin.
-Čuvajmo se od neljudi, ali se još više čuvajmo da i mi ne postanemo neljudi.
-Kada bih bio poslednji Srbin, pristao bih da nestanem, a da ne bude zločina.
-Pristao bih da nestane ne samo velika nego i mala Srbija i svi Srbi sa mnom, a ne bih pristao na neljudstvo i nečoveštvo.
-Čuvajte i neprijatelje svoje i molite se za njih jer ne znaju šta rade.
-Kao Patrijarh srpski, svoje prvenstvo među jedinkama, a i svako prvenstvo među ljudima, shvatam kao prvenstvo služenja, žrtve i krsta.
-Crkva ne odbija ni one koji misle da su nevernici, pogotovu kad i oni traže načina da dođu u Patrijaršiju, svejedno iz kakvih namera. Uostalom, ja sam svešteno lice, a sveta tajna sveštenstva ne pravi odbir koga ćete primiti i saslušati, ako ga neka muka vodi do vas. A i grešnici su uglavnom veoma nesrećni ljudi, naročito kad su prepuni sebe.
-Proći će sve, ali duša, obraz i ono što je dobro ostaje zauvek.
- Glavno je, čuvaj svoj mir blagodatni i to prenosi na sve. To je najglavnije: u teškoćama sačuvati svoj mir i nerve sa verom da je Gospod iznad nas, da nas podržava, misli o nama i pomaže nam.
- Nauči se sitematičnosti i održavanju čistoće.
- Jedna čaša vina je mera. Dve čaše vina su mnogo, tri čaše su malo.
- To što osećate izvesne nedostatke, i sa mnom je ista stvar. Uostalom, ko je taj ko ne bi trebalo da je bolji i u intelektualnom pogledu, i u pogledu srca i volje?
- Ne brini, nije Gospod daleko. On je tu sa tobom, zato dočekuj sve mirno, bez žurbe i nervoze, pa ćeš moći sve izdržati sa NJim. To je stvarnost.
- Gledaj da imponuješ ne svojim znanjem i svojom učenošću, nego svojim smirenjem i drugim evanđeoskim vrlinama.
- Obavezni smo i u najtežoj situaciji da postupamo kao ljudi, i nema tog interesa, ni nacionalnog ni pojedinačnog, koji bi nam mogao biti izgovor da budemo neljudi. Izvor: Pravda/ Alo

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA