Najnovije

BILI SMO PRVACI SVETA: Dan kada je Srbija stvarno bila do Tokija (VIDEO)

Fudbaleri Crvene zvezde 8. decembra 1991. pobedili su u Tokiju čileanski Kolo Kolo 3:0 i postali šampioni sveta, uz dva gola Vladimira Jugovića i jedan Darka Pančeva.

(Foto: mojacrvenazvezda.net)

Fudbaleri Zvezde su tako objedinili titule evropskog i svetskog prvaka, a ovoga puta je junak bio, tada mladi Jugović.
Vezni fudbaler je prvi gol postigao u 19. minutu posle asistencije kapitena Dejana Savićevića, koji je zatim, u finišu prvog poluvremena isključen. Međutim, to kao da je dodatno motivisalo crveno-bele, pa je Jugović u 59. minutu postigao drugi gol i nagovestio veliku radost svih kojima su crveno-bele boje u srcu.
Tačku na utakmicu stavio je golgeter Darko Pančev u 72 minutu, koji je zatresao mrežu Čileanaca posle sjajnog prodora Siniše Mihajlovića.
Umesto isključenog kapitena Savićevića, trofej je podigao Ilija Najdoski, a Vladimir Jugović je primio nagradu za najboljeg igrača utakmice – ključeve novog modela Tojote, koju nikada nije ni dobio.
Šampioni planete postali su: Zvonko Milojević, Duško Radinović, Goran Vasilijević, Miodrag Belodedić, Ilija Najdoski, Vlada Stošić, Vladimir Jugović, Milorad Ratković, Siniša Mihajlović, Dejan Savićević, Darko Pančev, Dragoje Leković, Ilija Ivić, Miroslav Tanjga i Saša Nedeljković, a trener je bio Vladimir Popović.
Siniša Mihajlović imao je poseban motiv na ovoj istorijskoj utakmici, jer je trener protivničkog tima bio Mirko Jozić, čovek koji je izostavio Mihu sa spiska omladinske selekcije Jugoslavije koja je osvojila Svetsko prvenstvo u Čileu 1987. godine zbog toga što legendarni levonogi bombarder nije hteo da pređe u zagrebački Dinamo:
- Lično mi je uspeh u susretu sa Kolo Kolom bio dodatno sladak jer je tu čileansku ekipu predvodio Jozić. Dočekao sam da mu se osvetim za nepravdu posle trijumfa u Tokiju, srce mi je bilo na mestu. Ne samo da sam osetio trijumf u Interkontinentalnom kupu, nego sam konačno izmirio i neraščišćen račun sa nekorektnim Jozićem - rekao je tada Miha.
Titula prvaka sveta najpre je proslavljena u tokijskom hotelu.
- Pobeda je bila baš slatka i umeli smo da je proslavimo. U hotelu, sišli smo Mihajlović i ja u bar, kad tamo zvuci harmonike. Neko od naših ljudi je pronašao mesto gde se može kupiti naš muzički instrument u Tokiju. Nastalo je “ludilo“, mnogo Japanaca je završilo na stolovima. DŽaja i Cvele su davali štimung - prisećao se Goran Vasilijević.
Crvena zvezda - Kolo Kolo 3:0 (1:0) Tokio, 8. decembar 1991. Nacionalni olimpijski stadion.
Gledalaca: 62.064.
Sudija: Kurt Retlisberger (Švajcarska).
Strelci: Jugović u 19. i 59. i Pančev u 72. minutu.
Crveni karton: Savićević (Crvena zvezda) u 44. minutu.
Crvena zvezda: Milojević, Radinović, Vasilijević, Jugović, Belodedić, Najdoski, Stošić, Ratković, Pančev, Savićević, Mihajlović.
Kolo Kolo: Moron, Garido, Margas, Ramirez, Salvatijera (od 65. Dabrovski), Mendoza, Vilčez, Bartičoto, Pizaro, Janjez,Martinez (od 58. Rubio).
Izvor: mojacrvenazvezda.net

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA