Najnovije

EVO REŠENJA: Ovako se uklanjaju sistemske aplikacije sa pametnih telefona

Pun vam je telefon aplikacija koje ne koristite a ne možete da ih deinstalirate? To zaista može biti jako nezgodno, naročito ako imate malo memorije, a nemate memorijsku karticu.
Pametni telefon (Foto: flickr.com/68532869@N08)

Pametni telefon (Foto: flickr.com/68532869@N08)

Na mobilnim uređajima postoje sistemski ugrađene aplikacije, i njih zaista ne možete deinstalirati. Sve one koje ste vi instalirali putem gugl prodavnice – vrlo lako možete deinstalirati. Ali, i za sistemske aplikacije postoji rešenje. Najpre treba otići na podešavanja (settings), pa odabrati opciju memorija (memory ili storage). Dobijete otprilike ovakav prozor: deinstal1 Ovde je prikazano zauzeće memorije. (Ako imate ugrađenu memorijsku karticu, njeno zauzeće biće prikazano ispod unutrašnje memorije, na sličan način). Kod nekih uređaja postoji opcija Korišćeni prostor, pa unutar nje aplikacije. Potrebno je odabrati opciju Aplikacije (podaci aplikacija i medijski sadržaj) (Apps (app data & media content)). Dobija se otprilike sledeći izgled prozora: deinstal2 Na ovom prozoru ima nekoliko „kartica“, ako nije odabrana kartica "SVE", treba je odabrati. U spisku aplikacija pronađite aplikaciju koju želite da deinstalirate. Kliknite na nju. Dobijate sledeći prozor: deinstal3 Za sistemske aplikacije nude se tri mogućnosti:
  • prinudno zaustavi – ako iz bilo kog razloga želite da je zaustavite (ovo je slično kao ubijanje procesa na računaru)
  • deinstaliraj ažuriranja – vraća aplikaciju na fabrička podešavanja
  • onemogući – ovo je ona opcija koja vam treba. Na ovaj način aplikacija se vraća na fabrička podešavanja, obrišu se svi podaci (tako da se prostor sa 120MB smanji na nekoliko MB), i ono što je još važnije – ova aplikacija se više ne prikazuje u spisku instaliranih aplikacija na vašem mobilnom uređaju!
Kod nekih aplikacija nudi se mogućnost da birate da li da se prikazuju obaveštenja o onemogućenim aplikacijama ili ne. Preporučijemo isključivanje ove mogućnosti. Ukoliko imate memorijsku karticu kod nekih aplikacija nudi vam se mogućnost da aplikaciju prebacite na karticu. Možda je bolje prilikom instalacije, ako postoji mogućnost, odaberite da se pokreće sa kartice. Na taj način se smanjuje zauzeće unutrašnje memorije (i ubrzava rad uređaja), ali se smanjuje prostor na kartici za slike, muziku…
Pročitajte još:
Izvor: Računari i programiranje

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA