Najnovije

OŠTRO UPOZORENJE VUČIĆU: Ne obmanjuj da je odricanje od Kosova recept za dugoročni mir i prosperitet

Povodom najave Predsednika Republike, Aleksandra Vučića, da će otpočeti unutrašnji dijalog o južnoj srpskoj pokrajini, Srpski sabor Zavetnici poručuje da su temelji srpskog pitanja na KiM Ustav Republike Srbije, Rezolucija 12 44 i istorijski kontinuitet srpske državnosti.

Zavetnici otužuju Vučića da predaje Kosmet (Foto: Jutjub)

- Bilo kakve odluke državnog rukovodstva mimo tih okvira su protivne srpskim nacionalnim interesima - upozoravaju Vučića Zavetnici. Ovaj pokret saopštacva da su i prethodna i aktuelna vlast vodile su pogrešnu politiku prema Kosovu i Metohiji. - Upozoravali smo da su pregovori sa Prištinom pod okriljem Evropske unije pogubni i da je za briselskim pregovaračkim stolom srpska strana isključivo pravila ustupke na svoju štetu. Evropska unija kao medijator nije neutralna, jer je većina njenih članica priznala tzv. “Republiku Kosovo”. U takvim uslovima Srbija je razvlašćivana na Kosovu i Metohiji, u zamenu za lažno obećanje o nekakvoj “evropskoj budućnosti” u koju više ne veruju ni narodi unutar Evropske Unije - poručuju Zavetnici. U saopštenju se kaže da Kosovo i Metohija, kao riznica srpske duhovne i kulturno-istorijske baštine, kao kolekva našeg identiteta, kao regija bogata prirodnim resursima, tzv. geopolitički stomak Balkana od velikog strateškog značaja, i pre svega, kao simbol nepovredivosti srpskih granica, ne smeju da se predaju sve i da nam Evropska unija pokloni stotine milijardi evra bespovratnih kredita, a kamoli u situaciji u kojoj nam ne nude ništa, osim da budemo robovi u njenom predsoblju. - S obzirom na to da je glavna teza vlastodržaca u Srbiji da na KiM treba prihvatiti “realnost”, podsećamo da je jedina realnost ta da su Kosovo i Metohija deo srpske teritorije koji se našao pod okupacijom nakon ilegalne agresije NATO snaga i na kome su separatističko-terorističke albanske snage izvršile etničko čišćenje srpskog stanovništva i jednostrano proglasile paradržavne institucije. Apelujemo na vlast da ne obmanjuje sebe i javnost da je odricanje od Kosova recept za dugoročni mir i prosperitet! Dugoročni mir je jedino moguć ukoliko Srbija bude energično vodila politiku suzbijanja velikoalbanskog ekspanzionizma koji preti regionu - kažu u ovom poketu.

Zavetnici (Foto: JuTjub)

Oni su upozorili Vučića da  bi odricanje od Kosova bilo uvod u nova cepanja Srbije. -Odricanje od Kosova danas značilo bi nicanje ,,novih Kosova“ širom Srbije sutra. Svaka izdaja srpskih interesa na KiM značila bi političku slabost Srbije i uvertiru za dalju dezintegraciju države i bujanje separatisičkih tendencija. Da li je to Srbija kakvu želimo da ostavimo svojoj deci? Da li će onda uopšte biti ikakve Srbije koju ćemo moći da ostavimo budućim pokolenjima? Poništavanjem vidovdanske etike Srba od hrabrog i ponosnog evropskog naroda postaćemo obeskorenjena masa. Ne poštovanje “kosovskog mita” je udar na duhovnu suštinu srpskog naroda. Nema ozbiljnog naroda koji nema svoje mitove i vrednosti kao vezivno tkivo, a ideal srpskog naroda koji je na Kosovu stvoren je ideal slobodarstva. Kakvu to Srbiju želimo ako u njoj nema mesta takvom konceptu? Srbiju robova i jeftine radne snage? - poručili su Zavetnici. Oni poručuju predsedniku Srbije da je jedino prihvatljiv dijalog koji vodi ka utvrđivanju jasne i dugoročne nacionalne strategije za obnovu svih atributa državnosti na Kosovu i Metohiji. - Mi ćemo kao pokret, koji je nastao na ideji Kosovskog zaveta, ponuditi javnosti održiva rešenja i sveobuhvatnu strategiju koju smo ozbiljno i temeljno pripremali. Nema razgovora o predaji Kosova i Metohije, već isključivo o pokretanju diplomatske ofanzive uz podršku naših međunarodnih prijatelja i svenarodnog dogovora za jačanje pozicija Srbije u južnoj pokrajini - kaže se u saopštenju Srpskog pokreta Zavetnici. Otvoreno pismo Marka Jakšića predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću pogledajte OVDE.  Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Anti-NATO skup koji su organizovali Zavetnici.
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA