Najnovije

"Saradnja sa BRIKS-om je put za izlazak iz dužničkog ropstva"

Lista “Za slobodnu Srbiju - Zavetnici - Milica Đurđević” saopštila je da se zalaže za promenu neoliberalnog privrednog modela, za koji tvrde da je u Srbiji proizveo "privrednu i socijalnu krizu, pljačkašku privatizaciju i rasprodaju nacionalnog bogastva, veliku nezaposlenost i gušenje domaće proizvodnje".

Nepremostiv zid za Zapad - BRIKS (Ilustracija: mo.be)

Oni navode da je prvi neophodan uslov za izlazak Srbije iz dužničkog ropstva je revizija kreditnih aranžmana sa Svetskom bankom i MMF-om i kreiranje strategije za upravljanje javnim dugom. - Kao alternativu MMF-u, koji kao kreditor vrši pritisak na primenu neoliberalnih postulata, zalažemo se za saradnju sa BRIKS-om. BRIKS je međunarodna organizacija ekonomskog i finansijskog karaktera koja počiva na načelima ravnopravnosti svojih članova, poštovanju međunarodnog prava i principa o suverenoj jednakosti država. To je politička, ekonomska i finansijska alternativa na globalnom nivou organizacijama poput MMF-a i Svetske banke koje su poslednjih decenija kroz svoju praksu pokazale težnju ka prelasku na nadnacionalne mehanizme odlučivanja, koji negiraju ekonomski i finansijski suverenitet država. Članice osnivači BRIKS-a su upravo one države koje su u poslednjih 10 godina ostvarile najviši tempo ekonomskog rasta. Postojanje sopstvenih i od Svetske Banke i MMF-a nezavisnih investicionih institucija BRIKS-a poput Nove razvojne banke i Fonda rezervnih valuta omogućava manjim državama (među koje spada i Srbija) aktivno učešće u globalnim privrednim tokovima, naročito sa aspekta većih povoljnosti u procesu stranih investicija i kreditiranja domaće proizvodnje - navode Zavetnici.

Oni podsećaju da je za poslednje četiri godine međusobna trgovinska razmena zemalja BRIKS povećana je za preko 50 posto. - Kako su investicije u savremenom svetu veoma deficitarne upravo Srbija, koja ima i tradicionalno prijateljske odnose sa Rusijom, ali i drugim zemljama BRIKS, može produbljivanjem svoje geopolitičke saradnje u tom pravcu, dobrim delom rešavati svoj problem deficita investicija. Razvijanje saradnje sa BRIKS-om jača ekonomsku poziciju Srbije i pruža joj određenu ekonomsku bezbednost jer se na taj način naša domaća ekonomija štiti od jednostranih ekonomskih aranžmana koji nam se nameću od strane MMF-a. Za razliku od MMF, Nova razvojna banka BRIKS-a će funkcionisati po principu direktnih učešća kreditora u projektima za koje se odobravaju sredstva, pa je stoga davaoc kredita i zainteresovan za uspešnost privrede primaoca kredita. Saradnjom sa članicama BRIKS-a koje su ujedno i članice ODKB-ja i Šangajske organizacije Srbija pored svog ekonomskog položaja štiti i svoje državne i nacionalne interese - saopštavaju Zavetnici. Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA