Najnovije

KALAŠNJIKOV AK-400: Ruska vojska dobija pušku budućnosti

MOSKVA - Proizvođač oružja "Kalašnjikov" ponudio je specijalnim jedinicama ruske vojske "Alfa" najmoderniju automatsku pušku, koja nadmašuje svo prethodno oružje tog tipa proizvedeno u čuvenoj fabrici, prenosi "Raša tudej".

Stiže superkalašnjikov! (Foto: Jutjub)

Reč je o puški AK-400, koja je daleko superiornija od poznatog modela AK-47 i "umetničkog dela AK-12", kako stručnjaci nazivaju ovaj model "kalašnjikova". Prednosti novog modela ogledaju se pre svega u pogledu preciznosti i disperzije, izjavio je jedan od zvaničnika ruske vojske za list "Izvestia".

"AK-400 nam je prezentovana krajem 2015. godine na sastanku koji je organizovala bezbednosna služba predsednika Putina", izjavio je izvor.

Prema njegovim rečima, AK-12, iako ima sjajnu reputaciju, ne zadovoljava apetite i potrebe elitnih jedinica ruske vojske u potpunosti.

- AK-12 je savršeno oružje za pešadiju, padobrance i izviđače. Specijalnim snagama je potrebno kompaktnije oružje, koje s jedne strane neće biti inferiorno u odnosu na AK-12, a s druge strane bude znatno prigodnije za operacije poput upada u zgrade, autobuse, avione, vozove... - objasnio je.

Sagovornik lista "Izvestia" nije želeo da daje previše detalja vezanih za novo oružje. Sve što je rekao je da je dužina nove puške oko 940 milimetara, i da je teška oko tri kilograma.

Ruski list je naveo i da će novi "kalašnjikov" imati tzv. "teleskopsku opciju", odnosno mogućnost da se smanji ukoliko je prostor u kome se koristi skučen, poput automobila ili lifta. Izvor: Blic/Izvestia

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA