Najnovije

Mogerini Kosovu: Vi ste Evropa!

Visoka predstavnica Evropske unije za spoljne poslove i bezbednost Federika Mogerini čestitala je danas u Prištini Kosovu na preporuci za ukidanje viznog režima i podvukla značaj dijaloga sa Beogradom.

Federika Mogerini (Foto: printskrin)

Ona je istakla da će vizna liberalizacija imati pozitivan uticaj i na svakodnevni život i na politiku.
- Ovo znači da je Kosovo Evropa, i da mi radimo na integraciji Kosova u EU - rekla je Mogerini posle sastanka sa kosovskim premijerom Isom Mustafom, prenosi Radio Slobodna Evropa.
Mogerini i komesar EU za izbeglice Dmitris Avramopulos doputovali su danas u Prištinu dan nakon što je Evropska komisija Kosovu izdala preporuku za liberalizaciju viza. Visoka predsavnica je dodala da je jedna od tema razgovora sa kosovskim zvanicnicima bio i briselski dijalog, odnosno sprovođenje postignutih sporazuma. Mustafa je rekao da je na radnom rucku sa evropskim zvaničnicima bilo reci o mnogim pitanjima od zajednickog interesa, kao što je preporuka o viznoj liberalizicaji, borba Kosova protiv korupcije, nasilnog ekstremizma i terorizma, kao i dijalog sa Beogradom. Mogerini se nakon sastanka sa Mustafom sastala i sa kosovskim predsednkom Hašimom Tačijem, a razgovaraće i sa predsednikom skupštine, Kadri Veseljijem i govoriti na svečanoj sednici parlamenta, na kojoj su učešće potvrdili i poslanici opozicije koji inače poslednjih meseci bojkotuju rad kosovske skupštine, prenosi RSE. Ona je ranije danas na svom tviter nalogu napisala da je ponosna na predlog za liberalizaciju viza. - Otputovaću u Prištinu radi proslave i rada na daljem putu prema napred - napisala je ona ranije danas na Tviteru. Prištinski mediji prenose da će se Mogerinijeva obratiti poslanicima kosovskog parlamenta na svečanoj sednici povodom vizne liberalizacije. Predsednik kosovskog parlamenta Kadri Veselji je juče naveo da je na sednicu pozvao i predstavnike opozicije. Prema pisanju prištinskih medija, Alijansa za budućnost Kosova (AAK) i Inicijativa za Kosovo (NISMA) su potvrdile svoje učešće na sednici parlamenta, dok će predstavnici pokreta Samoopredeljenje, najveće opozicione stranke, o tome tek odlučiti. Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA