Najnovije

Saša Janković: Nije dovoljno da jedan čovek podnese ostavku zbog Savamale

BEOGRAD - Vlast se nije ogradila od pisanja da ambasadori SAD i EU u Srbiju organizuju i plaćaju ekstremiste da "prave haos u Srbiji", kaže ombudsman Saša Janković koji ističe da su zabrinjavajuće i da situaciju dodatno izoštravaju izjave ljudi koji predstavljaju vlast kao što su neki poslanici i ministri.

Saša Janković (Foto: N1)

Na pitanje koje vrste odgovornosti počinioci za rušenje u Savamali mogu snositi, Janković je odgovorio da postoje različite vrste odgovornosti - jedna je politička i o njoj je pričao Vučić, druga je krivično-pravna i ako je ima o njoj će, kao i o prekršajnoj, odluku doneti pravosuđe. Četvrta je disciplinska u o njoj će odlučivati šefovi organa vlasti koji nisu radili kako treba.

"Ja sam kao Zaštitinik građana utvrdio da policija nije radila kako treba i na nekome unutar MUP-u je da tu da tu odgovornost sa policije skine na pojedince. To je neophodno da se desi", ocenio je Saša Janković.

Ipak, ističe da nije dovoljno da jedan čovek podnese ostavku zbog rušenja u Savamali. "Ovo je akcija koja je uključivala više različitih strukture: državne i nedržavne strukture i više nivoa po vertikali... Policija mora da ustanovi ko je to bio, moj posao je da javnim pritiskom primoram, podsetim policiju da mora da radi svoj posao.... Svako u svom dvorištu neka počisti šut koji je ostao posle Savamale i biće sve u redu."

Ombudsman kaže i da je ovim slučajem bačena senka na institucije ali da ipak veruje da nije kasno da se skine s njih.

O tome što je premijer Vučić odlučio da upravo on bude taj koji će izvestiti javnost o ovom slučaju, Janković kaže da je to njegova politička odluka u političko pravo. "Očekivalo bi se, kada postoji sumnja da su u pitanju krivična dela, da tužilaštvo bude to koje će proceniti šta i koliko će da saopšti a da ne ugrozi tok istrage. Ovo je par ekselans politička tema i pretpostavljam da je zato predsednik Vlade odlučio da se obrati građanima."

Nije želeo da komentariše Vučićevu izjavu 'Rušite u po bela dana, dajte i meni jedan bager da rušim! navodeći da on nije politički komentator.

"Kad kažem da je ova Vlada uradila dobar posao po pitanju regionalne stabilnosti, da nije osramotila Srbiju po pitanju izbeglica, da je učinila LGBT prava vidljivim i nespornim tada niko ne kaže da se bavim politikom. Ali kad kažem da je Vlada stavila pod veliki znakom pitanja slobodu mišljenja, izražavanja, mišljenja, medijske slobode to postaju političke izjave. Vlada bi trebalo da bude ponosna na građane koji se okupljaju na ulici već i na činjenicu da u Srbiji postoje nezavisni kontrolni organi koji stoje čvrsto na stanovišu objektivnosti i vladavine prava. To je dokaz da Srbija nije demokratski beznadežna zemlja", naglašava on. Izvor: N1

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA