Najnovije

NATO LOBISTA ŠORMAZ OSUO PO RUSIJI: Imamo dobre odnose i sa Bangladešom, ali ja ne vidim nikakvu korist od toga!

BEOGRAD - Saradnja Srbije i NATO-a u poslednje dve godine značajno je porasla, uprkos tome što zapadna vojna alijansa ovde ima negativan imidž, pa je zbog nedavne prošlosti i dalje "tabu tema", istaknuto je danas u Beogradu na stručnoj radionici pod nazivom "Partnerstvo za Srbiju: NATO i strateška komunikacija".

Šormaz - NATO lobista (Foto: Jutjub)

"Postoji niz pozitivnih primera kako Srbija može imati koristi od saradnje sa NATO-om, kao institucijom, i individualno sa zemljama koje su njene članice, a kojima je Srbija okružena, ali prioritet je vojno-tehnička saradnja kao osnov bezbednosti i u regionu i globalno", izjavio je Peter Susko, predstavnik ambasade Slovačke, zemlje koja je trenutno kontakt amabasada između Srbije i NATO-a.  
Među temama radionice, značajan prostor dat je, kako su naveli organizatori - organizacija GLOBSEC i Centar za evroatlantske studije (CEAS) - "anti-NATO i anti-zapadnim tendencijama koje su u Srbiji u porastu, podstaknute od strane teoretičara zavere i radikalnih struja sa manje ili više otvorenom podrškom Rusije". Šormaz protiv Rusije
Sa njihovim stavom se složio narodni poslanik Dragan Šormaz koji je istakao značaj parlamentarne politike koja, po njegovim rečima, "ima kontinuitet u saradnji sa NATO-om, ali da se saradnja u medijima pogrešno predstavlja kao 'klizeće' ili 'tajno kretanje' ka članstvu",piše Tanjug.
"Saradnja sa NATO i EU postoji i obimna je, ali joj se ne pridaje pažnja medija. Dobro je imati prijateljske odnose sa Rusijom. Dobro je imati prijateljske odnose i sa Bangladešom, ali ja od toga ne vidim rezultate niti koristi čak ni u obećanjima", rekao je Šormaz. 
Prema rečima Jelene Milić, direktorke CEAS-a, jedino rešenje u pronalaženju pravog pristupa ovoj saradnji će uslediti nakon formiranja, kako je rekla "vlade koja je u odnosu na prethodnu vrlo šarenolika". 
"Suštinsko, pitanje je šta NATO, tačnije, šta Srbija treba da uradi kako bi se popravila reputacija ove organizacije u našoj zemlji", rekla je Milić i dodala je odgovor nemoguće naći bez "postizanja nacionalne strategije, društvenog konsezusa o tome šta je legitimno, a šta nije, i ko je ko u ovom sistemu", prenosi Tanjug.
U radionici su učestvovali i pukovnik Nikolaos Triandafilu, Dijana Ivančić, načelnica Odeljenja za NATO i Partnerstvo za mir, Sektor za bezbednosnu politiku, Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije, pukovnik Dragan Tatomir, zamenik načelnika Uprave za strategijsko planiranje pri Ministarstvu odbrane Republike Srbije i dr. Goran Matić, direktor Kancelarije Saveta za nacionalnu bezbednost i zaštitu tajnih podataka Republike Srbije, navodi Tanjug. Podsećamo, pre par meseci je Pravda objavila tekstove o delovanju Dragana Šormaza na planu promocije NATO alijanse u Srbiji, ističući da je on jedan od NATO promotera, ali je u tom trenutku Šormaz to demantovao. "Pravda piše gluposti." - pisao je tada Šormaz na Tviteru, međutim, sasvim je jasno da to nisu bile gluposti, nego jedna prosta ogoljena istina o Šormazu i njegovom delovanju. Postavlja se veliko pitanje da li će premijer Aleksandar Vučić dozvoliti državnim činovnicima poput Šormaza da javno pljuje strateški važne odnose sa Ruskom Federacijom koja je po svemu i više nego bratska zemlja i iskren partner Srbije. Izvor: Pravda / Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA